Luxembourg Airport (Findel)

De enige internationale luchthaven van het land is Luxemburg Airport, niet ver van de hoofdstad, waar u niet alleen als reiziger terecht kunt voor vluchten naar talloze Europese bestemmingen, maar ook een unieke winkelervaring op kunt doen.

6 km ten oosten van de stad Luxemburg vindt u de enige internationale luchthaven die het land rijk is: Luxemburg Airport. De officiële naam is Luxemburg-Findel. Vanaf Utrecht bedraagt de afstand bijna 400 km. Met de trein bent u minimaal een kleine zes uur onderweg tot het station van de hoofdstad. Vandaar kunt u in circa drie kwartier met de taxi of openbaar vervoer bij de luchthaven komen. In 2015 reisden ruim 2,5 miljoen passagiers via dit vliegveld. De jaarcapaciteit bedraagt 3 miljoen. Hiervoor staan 26 check-inbalies, 18 gates en 6 bruggen beschikbaar. De internationale vluchten worden vanaf twee terminals uitgevoerd. Het aantal reizigers is misschien niet zo veel, maar Luxemburg Airport staat wel in de wereld top 10 van drukste vrachtluchthavens.

Maatschappijen en bestemmingen

Luxair, de internationale luchtvaartmaatschappij van het land is gevestigd op Luxemburg Airport. Dagelijks voert KLM Cityhopper vanaf Schiphol 5 rechtstreekse vluchten naar Luxemburg uit. Andere maatschappijen die vliegen van en naar Luxemburg zijn Aegean, Austrian, Air France, British Airways, Hahn Air, Hop!, Lot Polish Airlines, Lufthansa, Luxair Tours, Swiss International Airlines, Turkish Airlines en Vueling. Ruim 80 bestemmingen worden vanaf Luxemburg Airport aangevlogen. Deze bevinden zich in de West-Europese landen, aan de Europese, Turkse en Tunesische kust van de Middellandse Zee, aan de Atlantische kust van Marokko en op de Canarische eilanden.

Parkeren

De ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan ruim 4.000 auto’s. Daarnaast beschikt de luchthaven over 3 open lucht parkeerterreinen, waar nog eens 2.000 auto’s passen, een extra goedkope parkeergelegenheid voor 1.300 voertuigen en een ‘drop off/pick up’ terrein voor 132 auto’s, waar het eerste kwartier gratis is. De tarieven zijn voorts afhankelijk van de parkeerduur en het comfort. Het is niet nodig om een plaats te reserveren.

Faciliteiten

  • 5 Bedrijven staan tot uw beschikking voor het huren van een auto, te weten: staan Avis Budget, Enterprise, Europcar, Sixr en *Hertz.
  • De Lux Airport informatiedesk bevindt zich in de belangrijkste vertrekhal.
  • Voor uw natje en uw droogje heeft u heel wat keuze. U treft enkele restaurants aan, bars, mogelijkheden voor lichte snacks en een bakkerij. Deze bakkerij, de reataurants en Starbucks zijn niet alleen voor passagiers toegankelijk.
  • In de hoofdvertrekhal heeft de J. Safra Sarasin (Luxemburg) SA bank een filiaal. Verspreid over het gebouw zijn drie geldautomaten geplaatst.
  • Het ‘next generation’ concept van Lagardère Travel Retail rust op 4 pijlers: ‘De kunst van het geschenk’, ‘facilitatie’, ‘Zorg’ en ‘hier en nergens anders’. Dit zorgt voor een unieke winkelervaring. Al met al bestrijkt de retail en de duty-free een terrein van zo’n 850 m2. Eén van deze winkelruimtes is te vinden in de vertrekhal en de ander in de boardinghal. Als u meer dan 50 Euro uitgeeft mag u twee uur gratis parkeren. Eveneens in de vertrekhal en in het boardingdeel zijn winkels van de keten The Press & Books.
  • Voor mensen die assistentie nodig hebben zijn allerlei voorzieningen getroffen.
  • WiFi voor laptop en mobiele telefoon wordt in de gehele terminal verzorgd door Hot City. Ook treft u zowel in de openbare vertrekhal als in het boarding gebied een draadloze terminal aan met computer.
  • Vrijwel op het luchthaventerrein zijn drie hotels te vinden. Dan kunt u in een hotel ten oosten van het vliegveld overnachten en in talloze hotels in de stad Luxemburg.

Achtergrond

In 1946 is de eerste terminal gebouwd, waarna de tweede volgde in 1975. De nieuwe passagiersterminal A dateert uit 2008.

Adres

Het adres van de luchthaven luidt: Société de l'Aéroport de Luxembourg S.A. lux-airport, 4, rue de Trèves, B.P. 635 L-2016 Luxembourg. Als u wilt bellen kunt u de volgende telefoonnummers gebruiken: +352 2464 1 ofwel +352 2464 0.

Op de Engels- Frans- en Duitstalige website van de luchthaven vindt u alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie. De procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten maakt deel uit van de overige informatie.

Foto’s van Luxembourg Airport (Findel)

Ligging van Luxembourg Airport (Findel)