Dortmund Airport

Het Duitse Dortmund Airport is een overzichtelijk vliegveld in Noordrijn-Westfalen van waar het voordelig kan zijn te vliegen naar bestemmingen in Oost-Europa, Engeland, Spanje, Portugal of Italië.

Dortmund Airport met als slogan 'Dichterbij dan je denkt' ligt zo'n 10 km ten oosten van de gelijknamige stad. Als u met de trein van Utrecht Centraal Station vertrekt bent u net iets meer dan vier uur onderweg naar het hoofdstation van Dortmund (twee maal overstappen) en van daar kunt u met de bus in circa vijf minuten op dit Duitse vliegveld komen. Een kleine twee miljoen passagiers reisden in 2013 via Dortmund Airport. De totale capaciteit is berekend op 2,5 miljoen reizigers, die allemaal m.b.v. één terminal, tien gates en 28 incheckbalies hun bestemming vinden. Aangezien in Duitsland de belastingen lager zijn dan in Nederland, kan het financieel de moeite lonen om van deze luchthaven te vertrekken. Uit een enquête in het tourismemagazine Reise & Preise is Dortmund Airport naar voren gekomen als de meest populaire luchthaven van Duitsland. Diverse plattegronden zijn beschikbaar van onder meer de terminal, de bereikbaarheid met de auto en de parkeergelegenheden.

Maatschappijen en bestemmingen

Vanaf Dortmund Airport vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen. Daar onder vallen ook budgetmaatschappijen als EasyJet en Ryanair. U kunt vanaf deze luchthaven binnenlandse vluchten maken, maar ook naar 16 andere Europese landen vliegen. Het betreft in totaal 34 bestemmingen, met name in Oost-Europa, maar ook in Spanje, Portugal, Italië en Engeland.

Parkeren

U treft bij de luchthaven van Dortmund maar liefst vier parkeergarages en drie parkeerterreinen aan met een totale capaciteit van 3690 auto's. Van en naar de vijf verst gelegen parkeermogelijkheden gaat een pendelbus. U treft op de website de tarieven overzichtelijk gerangschikt aan. Als u regelmatig langere tijd parkeert bij deze luchthaven, kunt een abonnement overwegen, waarmee u zo vaak en zo lang kunt parkeren als u wilt, en niet meer bij de parkeerautomaat hoeft af te rekenen. De minimumlooptijd van een dergelijk abonnement is zes maanden. Normaal gesproken kunt u uw parkeerkaart betalen in de terminal, in P2 en bij de pendelbushaltes. U kunt terecht met munten, bankbiljetten en creditcards. Voor het afzetten van passagiers is de Kiss & Fly Zone gedacht, waar gratis in- en uitladen is toegestaan en parkeren €1 per tien minuten kost. Indien u in het bezit bent van een daartoe geschikte vorm van invalidenkaart kunt u gratis gebruikmaken van specifieke parkeerplekken. Ook voor vrouwen zijn in P1 op alle verdiepingen speciale parkeerplaatsen bestemd, die vlakbij de terminalingangen liggen.

Wilt u voordelig parkeren in de nabije omgeving van het vliegveld? Kijk dan eens naar:

Faciliteiten

  • In de aankomsthal treft u vijf autoverhuurbedrijven aan. Het terrein waar u uw auto kunt ophalen of terugbrengen ligt daar niet ver vandaan.
  • Op vertrekniveau 1 is een informatiebalie te vinden, waar ook kaarten voor WiFi voor gebruik ter plekke te koop zijn.
  • Naast het à la carte restaurant Bella Vista kunt u terecht bij een bar met frisdranken en snacks. Hier kunt u ook onder meer tijdschriften en snoep kopen.
  • Diegenen met een instapkaart kunnen in de Duty Free Shop een keuze maken uit bijvoorbeeld parfums, cosmetica, sterke drank, tabak en accessoires. U hoeft de ingekochte waren niet mee op reis te nemen, want ze worden desgwenst voor u bewaard tot uw terugkomst. Als u arriveert op deze luchthaven kunt u bovendien heerlijke bonbons, gekonfijte vruchten en jams kopen.
  • Voor het transporteren van uw koffers kunt u een bagagekar huren voor €1.
  • Indien u een handicap heeft of om andere reden extra hulp nodig heeft bij het in- of uitstappen van het vliegtuig, maakt u dat dan bij uw boeking reeds kenbaar.
  • Op verschillende plekken staan geldautomaten die EC-kaarten van alle banken alsmede Eurocards en VISA Cards accepteren.
  • U kunt op Dortmund Airport niet overnachten.
  • Naast eerder genoemde faciliteiten en servicediensten vindt u op Dortmund Airport onder andere het Bureau Gevonden Voorwerpen, autogarageservice en een bezoekersterras.

Achtergrond

Dortmund Airport, officieel Flughafen Dortmund GmbH, dateert uit 1926 en nam al snel een belangrijke plaats in binnen de Duitse luchthavens. Vanaf 1960 bevindt het zich op zijn huidige locatie en het is met regelmaat uitgebreid. Het plan is om in zowel bouwkundig als organisatorisch opzicht te blijven ontwikkelen. Alleen op die manier kan een sterke marktpositie worden behouden. Het bedrijf heeft het daarbij in vergelijking met andere luchthavens in Noordrijn-Westfalen niet makkelijk. Enerzijds is de groei hier het snelst, anderzijds bestaan hier de grootste beperkingen met betrekking tot de start- en landingstijden en beschikt de luchthaven over de kortste start- en landingsbaan (2 km).

Adres

Dortmund Airport bevindt zich in Duitsland op Flugplatz 21 in Dortmund en is telefonisch bereikbaar onder nummer +49-231 92 13-01. De luchthaven heeft een website die grotendeels ook Nederlandstalig is. U vindt daarop onder meer alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Dortmund Airport

Populaire accommodaties vanaf Dortmund Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Dortmund Airport

Ligging van Dortmund Airport