Maastricht Aachen Airport

Het kleinschalige Maastricht Aachen Airport is vooral handig als u in het zuiden woont en naar een bestemming rond de Middellandse Zee wilt vliegen, of naar Berlijn, Dublin, Londen of Milaan.

Maastricht Aachen Airport (MAA, maar ook wel Maastricht Beek Airport) behoort met een passagiersaantal van ruim 360.000 in 2011 tot de grotere regionale vliegvelden van Nederland. Het ligt in de gemeente Beek, circa acht kilometer ten noorden van Maastricht. Naar het centrum van Utrecht is de afstand bijna 170 km en per openbaar vervoer kunt u deze reis afleggen in ongeveer 2 uur en een kwartier. Vanaf de luchthaven gaat de Gilbacher airportXpress, een bus, naar de treinstations van Aken en Keulen. In samenwerking met luchtvaartmaatschappijen en touroperators is Maastricht Aachen Airport doende het aantal vliegbestemmingen uit te breiden. Het gaat daarbij met name om nieuwe routes die aansluiten op de wensen van de Euregio Maas-Rijn. Het management streeft continu naar verbetering van de faciliteiten en service en is onder meer van plan een groter hotel te bouwen en de huidige terminal te vervangen door een nieuwe.

Vanwege de kleinschaligheid gaat een deel van de procedures hier aanmerkelijk vlotter dan op bijvoorbeeld Schiphol. Zo kunt u vanaf twee uur tot slechts 40 minuten voor vertrek inchecken, terwijl de check-in balie van Germanwings zelfs pas 30 minuten voor vertrek sluit.

Maatschappijen en bestemmingen

De volgende maatschappijen voeren vluchten uit van en naar Maastricht Aachen Airport: Germanwings - Berlijn, Transavia - Antalya, Kreta en Rhodos en Corendon - Antalya en tot slot Ryanair. Deze laatste vliegt naar Alicante, Bari, Dublin, Faro, Girona (Barcelona), London-Stansted, Malaga, Milaan-Bergamo, Palma de Mallorca, Pisa, Porto, Tenerife, Trapani en Venetië-Treviso. De vluchten naar Berlijn gaan dagelijks, terwijl de vliegfrequentie naar de overige vijf landen – veelal rond de Middellandse Zee – afhangt van de periode in het jaar. Enkele vluchten hebben een tussenstop in Groningen.

Parkeren

De luchthaven ligt direct naast de A2/E25 bij afslag 22 en is met de auto gemakkelijk te bereiken. Maastricht Aachen Airport heeft de beschikking over twee grote parkeerplaatsen waar u zowel kort als lang kunt parkeren. P1 ligt op 50 meter van de terminal en de tarieven zijn hier iets hoger dan die van P2, dat zich verder, maar wel op loopafstand bevindt. Op beide parkeerplaatsen kunt u betalen met uw pinpas of een creditcard en op P2 is bovendien contante betaling mogelijk. Met name op het wat verder gelegen parkeerterrein is altijd voldoende plaats. Voor de terminal is voor halers en brengers een aantal plekken tegen betaling beschikbaar. U mag hier maximaal 30 minuten staan. Op P2 zijn extra ruime parkeerplaatsen gereserveerd voor mensen met een invalidenparkeerkaart, terwijl ook op P1 speciale invalidenplaatsen aanwezig zijn.

Faciliteiten

  • Bij de uitgang van de aankomende passagiers treft u de balies aan van drie autoverhuurbedrijven. Ook kunt u een auto online reserveren en de sleutel ophalen aan de balie in de passagiersterminal.
  • Op Maastricht Aachen Airport vindt u zowel een informatie- als een afhandelingsbalie. Deze laatste fungeert als infobalie op het moment dat de andere gesloten is. Bovendien kunt u bij de afhandelingsbalie vluchten reserveren, boekingen wijzigen of problemen met uw bagage melden.
  • Alle deuren en liften in het passagiersgedeelte zijn automatisch en de belangrijkste faciliteiten bevinden zich op de begane grond. Als u als mindervalide persoon assistentie nodig heeft, is het essentieel dat u dat uiterlijk 48 uur voor uw vlucht laat weten. Direct tegenover de vertrek/departuresdeur van de terminal en bij de parkeerplaatsen voor invaliden op P1 zijn meldpunten. Daar kunt u laten weten dat u gearriveerd bent en vooraf hulp heeft aangevraagd. U kunt zonodig gebruik maken van rolstoelen en het invalidentoilet van de luchthaven.
  • Op de luchthaven zijn drie Travel-inn voorzieningen om wat te eten en te drinken. Allereerst het centrale restaurant dat zich op de eerste verdieping bevindt en ook toegankelijk is voor niet-reizigers. Het is in 2011 geheel vernieuwd en biedt vlotte service en keuze uit diverse dranken, koude en warme gerechten en snacks. In de vertrekhal kunt u eveneens wat te drinken en te snacken vinden en ook warme en koude broodjes. Reizigers naar niet-Schengen landen tenslotte, treffen na de veiligheidscontroles een bar aan waar tevens enkele snacks te verkrijgen zijn.
  • U vindt op het vliegveld een winkel waar u onder meer tabaks- en drogisterij-artikelen, kranten en tijdschriften kunt kopen, maar ook sandwiches, zoetwaren, drankjes en reisgidsen naar MAA-bestemmingen. Bij de Travel-in service shop vindt u onder meer boeken en dagbladen, maar bovendien zaken als rolkoffers met de juiste afmetingen. Daarnaast kunt u hier terecht voor bus- en treinkaarten en het maken van hotelreserveringen. Na de douane komt u de B&S Shop Fly winkel tegen waar u onder meer rookwaren, parfums en alcoholische drank kunt kopen en kunt profiteren van de belastingvrije tarieven indien u naar een bestemming buiten de Europese Unie vliegt.
  • Voor de passagiersterminal bevindt zich een pinautomaat. Andere geldvoorzieningen zijn op het vliegveld niet aanwezig.
  • Desgewenst kunt u overnachten in het Tulip-inn hotel van de luchthaven. U kunt daar tevens wat drinken of dineren. In 2010 noemden de ANWB-leden het het beste wegrestaurant van Nederland. U heeft vanaf het restaurant en het panoramaterras mooi zicht op de start- en landingsbaan.
  • Op het vliegveld treft u naast eerder genoemde faciliteiten onder andere gratis draadloos internet en enkele internetkiosken aan, alsmede een rokersruimte na de veiligheidscontroles, iets wat op slechts weinig luchthavens het geval is.
  • Voor vergaderingen en evenementen kunt u terecht in het Tulip-inn hotel Maastricht Aachen Airport dat naast de terminal ligt.

Achtergrond

Na enkele voorlopers in de omgeving ontstond in maart 1945 de basis voor wat nu Maastricht Aachen Airport is. In die tijd vervulde het een rol in de oorlog en in mei droegen de Amerikanen het over aan de Nederlandse autoriteiten. Vanaf augustus in datzelfde jaar werd het voormalige Yankee-44 een burgerluchthaven. Sindsdien is het gebruikt door onder andere de Koninklijke Luchtmacht, het KNMI, de lokale vliegschool, een zweefclub en wat sportvliegers. Vanaf 1953 werd het toenmalige Vliegveld Beek steeds belangrijker voor de commerciële luchtvaart. Na jaren van groei en protesten tegen onder meer de geluidshinder kwam in de negentiger jaren de term Euregio in zwang. Dit is het grensgebied van Duitsland, België en Nederland dat als een belangrijke groeiregio werd gezien, met ‘Maastricht Airport’ als belangrijke spil. In 2011 is het vliegveld door de rijksoverheid gekenmerkt als luchthaven van nationaal belang. Het beschikt over één verharde start- en landingsbaan. De belangrijkste activiteit van de huidige luchthaven is vrachtverwerking, maar ook aan het vervoeren van passagiers wordt grote waarde gehecht. Zo zijn de laatste jaren heel wat initiatieven genomen om zich te positioneren als thuisluchthaven voor passagiers uit alle landen. De luchthaven is ook onder meer aandeelhouder van het Businesspark AviationValley.

Adres

De terminal van Maastricht Aachen Airport bevindt zich op Vliegveldweg 90 in Maastricht en de informatiebalie is telefonisch bereikbaar onder nummer 043-3589898.

De luchthaven heeft een overzichtelijke website met daarop onder meer alle vluchtinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten. Bovendien biedt Maastricht Aachen Airport een handig overzicht van de meest essentiële reizigersinformatie.

Foto’s van Maastricht Aachen Airport

Populaire accommodaties vanaf Maastricht Aachen Airport

Club Paradiso
Alanya
Bekijk
Filoxenia
Zakynthos
Bekijk
Fame Residence Kemer
Kemer
Bekijk

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Maastricht Aachen Airport

Ligging van Maastricht Aachen Airport