Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is de grootste regionale luchthaven van ons land en u kunt vandaar onder meer met low-fare maatschappijen naar grote steden en overige geliefde vakantiebestemmingen in Europa en Turkije vliegen.

Eindhoven Airport ligt in het zuiden van ons land, ten westen van Eindhoven, op ongeveer 85 km van het centrum van Utrecht. Als u in Utrecht de trein naar Eindhoven neemt en vandaar de bus naar de luchthaven, bent u ruim anderhalf uur onderweg. Het aantal passagiers dat gebruik maakt van het grootste regionale vliegveld van Nederland neemt in zeer hoog tempo toe en bedroeg in 2011 ruim 2,5 miljoen. De kernwaarden zoals door het management geformuleerd zijn: snel, met zijn allen, innovatief, leading en eenvoudig. Voor de komende jaren zijn commercie, operational excellence, innovatie, technologie en draagvlak bepalend voor verdere groei. Het streven is een capaciteit van drie miljoen passagiers te bereiken. Daartoe worden onder meer een nieuwe aankomsthal en een driesterrenhotel gebouwd en worden de huidige terminal opnieuw ingedeeld met meer winkelmogelijkheden, incheckbalies en douaneposten.

Door de relatieve kleinschaligheid, de korte loopafstanden en de snelle procedures bespaart u op Eindhoven Airport tijd ten opzichte van bijvoorbeeld Schiphol. Voor charter- en lijnvluchten van Ryanair, Wizz Air en Transavia wordt geadviseerd twee uur voor vertrek in te checken en voor de overige lijndiensten volstaat één uur. U kunt bij Ryanair, Wizz Air, Transavia en CityJet ook online inchecken.

Maatschappijen en bestemmingen

De luchtvaartmaatschappijen CityJet, Transavia en de low-fare maatschappijen Corendon Airlines, Ryanair, en Wizz Air onderhouden lijnvluchten vanaf Eindhoven Airport. In de zomer worden door Transavia en andere maatschappijen zoals *Tuifly en Onurair ook nog chartervluchten uitgevoerd vanaf deze luchthaven. Al deze maatschappijen kunt u overigens alleen bereiken via een callcenter, zij hebben op het vliegveld geen balie. Wel vindt u informatiebalies van enkele reisorganisaties, zoals TUI Nederland.

Vanaf Eindhoven AIrport kunt u naar diverse grote Europese steden zoals Barcelona, Boedapest, Dublin, Gdansk, Londen, Nice, Praag, Rome, Salzburg, Stockholm, Venetië en Warschau. Het grootste deel van de vluchten naar de bijna 50 directe bestemmingen wordt door Ryanair voor zijn rekening genomen. In het hoogseizoen kunt u gebruik maken van vakantievluchten naar bijna 20 verschillende geliefde bestemmingen in Spanje, Portugal, Turkije, Griekenland en Macedonië.

Parkeren

Eindhoven Airport heeft mogelijkheden voor lang, middellang en kort parkeren en ook een zone die bedoeld is om passagiers af te zetten of op te pikken. U kunt, als u zelf verder weg parkeert, handig van deze ‘kiss and ride’ strook gebruikmaken door uw medepassagiers met hun bagage hier te laten uit- of instappen. Volgens opgave van de luchthaven zelf bedraagt de maximale looptijd van de parkeervelden naar de terminal zeven minuten. U kunt van tevoren geen parkeerplaats reserveren, maar ze zijn in ruime mate voorhanden. Personen met een invalidenparkeerkaart mogen tegen het lange parkeertarief gebruik maken van het dichtstbijzijnde parkeerterrein, dat eigenlijk voor kort parkeren is bedoeld. Contante betalingen zijn mogelijk, maar ook het gebruik van pin- en creditcard. Uw geparkeerde auto wordt niet bewaakt. De tarieven kunt u vinden op de website van Eindhoven Airport. In de buurt treft u meer parkeermogelijkheden aan, maar de luchthaven waarschuwt dat enkele daarvan illegaal zijn, terwijl daar bovendien regelmatig beschadigingen aan de auto’s zouden worden aangebracht.

Wilt u voordelig parkeren in de nabije omgeving van het vliegveld? Kijk dan eens naar:

Faciliteiten

  • In het kantoorgebouw van het vliegveld zijn diverse autoverhuurbalies van grote maatschappijen te vinden. De huurauto’s zelf staan op een eigen parkeerplaats en als u er een wilt terugbrengen kunt u de daarvoor bestemde borden volgen.
  • Voor reizigersadvisering, eventuele vaccinaties, medische controle, klamboes, reisapotheek en dergelijke kunt u een afspraak maken met de Travel Doctor die zich in de terminal bevindt.
  • Voor minder valide mensen heeft de luchthaven allerlei voorzieningen zoals rolstoelen, verlaagde stoepranden en aangepaste toiletten, maar ook de mogelijkheid om assistentie te krijgen.
  • De eet- en drinkmogelijkheden worden geboden door Belvedair. U kunt terecht voor zowel een snelle snack en een drankje, als voor een relatief vlotte maaltijd met bijvoorbeeld een broodje, salade of wat soep. Maar u kunt tevens, als u meer tijd heeft, in een sfeervolle ruimte met zicht op de start- en landingsbanen een à la carte lunch of diner nuttigen.
  • Op dit moment kunt u op de luchthaven nog niet overnachten. De openingstijden van Eindhoven Airport kunt u vinden op hun website.
  • Geld wisselen is mogelijk bij het Grenswisselkantoor (GWK) tegenover de terminal.
  • Eindhoven Airport biedt niet alleen passagiers de mogelijkheid om te winkelen. De winkels in de terminal zijn gedurende de hele week voor iedereen toegankelijk. U treft een winkel aan met onder meer tabaks- en drogisterij-artikelen, kranten, tijdschriften en boeken, een plantenwinkel met bloembollen, Delftsblauwe souvenirs, cadeau-artikelen en dergelijke en een mode- en accessoireswinkel. Na de veiligheidscontroles kunt u onder andere parfum, rookwaren, alcoholische dranken en luxe artikelen kopen. Als u naar een bestemming buiten de Europese Unie vliegt profiteert u van de tax-free tarieven.
  • Voor uw bagage kunt u gebruik maken van wagens en kluizen. U vindt naast een plekje om uw baby te verzorgen voor de wat oudere kinderen een Kiddyland-belevingswereld met allerlei speelautomaten. De luchthaven beschikt over gratis draadloos internet, een pasfoto- en een visitekaartautomaat en een foto-afdrukmachine.
  • Zakenlieden kunnen voor vergaderingen en congressen terecht in het business centre van de luchthaven.

Achtergrond

Van oudsher is Eindhoven Airport een burgervliegveld, dat in 1932 door onder andere Frits Philips werd opgericht. De luchthaven met de grasbaan heette destijds Welschap en was bedoeld om het sportvliegen te stimuleren. Hij werd na WO II overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht en is nog steeds de plaats waar alle uitgezonden militairen van ons leger vertrekken en aankomen. De luchthaven wordt echter ook, in sterk toenemende mate gebruikt voor het vervoer van burgers. In 1984 werd op het civiele gedeelte een aankomst- en vertrekhal ingericht. Ook werd in die periode een nieuwe startbaan in gebruik genomen, met name om geluidsoverlast te verminderen. Daar waar vroeger de startbaan was, ligt nu een woonwijk met het oude vliegveldgebouw als wijkcentrum.

Adres

De terminal van Eindhoven Airport bevindt zich op Luchthavenweg 25, 5647 EA in Eindhoven en is telefonisch bereikbaar onder nummer 0900-9505 (€1,30 per gesprek). Vanuit het buitenland kunt u +35-227000767 bellen.

De luchthaven heeft een overzichtelijke website met daarop onder meer alle vluchtinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de faciliteiten.

Foto’s van Eindhoven Airport

Populaire accommodaties vanaf Eindhoven Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Eindhoven Airport

Ligging van Eindhoven Airport