Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport is de op één na grootste regionale luchthaven van ons land en biedt voor veel (Europese) stedentrips, zomervakanties en wintersportreizen een snel alternatief voor Schiphol.

Rotterdam The Hague Airport ligt tussen de steden Den Haag en Rotterdam in. De afstand van deze luchthaven iets ten noorden van de havenstad tot het centrum van Utrecht is een kleine 60 km. Als u in Utrecht de trein naar Rotterdam Centraal Station neemt en vandaar de bus naar het vliegveld, bent u ongeveer vijf kwartier onderweg en vanaf het Centraal Station in Den Haag kunt u door onder meer een shuttlebus te gebruiken, in drie kwartier ter plekke zijn. Qua aantallen passagiers is dit na Eindhoven Airport het grootste regionale vliegveld in Nederland. De hoeveelheid reizigers vertoont over de jaren een lichte stijging en bedroeg in 2011 iets meer dan 1,1 miljoen. Rotterdam The Hague Airport ambieert de beste regionale, Nederlandse luchthaven te zijn en in Europa tot de beste in zijn soort te horen. Vanaf het najaar 2012 wordt het aantal luchtvaartmaatschappijen dat gebruikmaakt van Rotterdam The Hague Airport uitgebreid met British Airways (naar Londen Heathrow) en Lufthansa Regional (Lufthansa CitlyLine naar München).

Door de relatieve kleinschaligheid, de korte (loop)afstanden vanaf de parkeerplaatsen en naar de vliegtuigen, en de snelle incheckprocedures bespaart u op Rotterdam The Hague Airport tijd ten opzichte van bijvoorbeeld Schiphol. Voor charter- en lijnvluchten van Transavia wordt geadviseerd uiterlijk anderhalf uur voor vertrek in te checken, 40 minuten voor de geplande vertrektijd sluiten de incheckbalies. Voor de lijndiensten met CityJet is de uiterste inchecktijd zelfs maar 20 minuten voor vertrek. Het is veelal mogelijk vooraf online in te checken en te reizen met een e-ticket. Voor gezinnen met kinderen is het handig dat het gaat om maximaal enkele uren vliegen, dat geen van de vluchten ’s nachts vertrekken of aankomen en dat de terminal overzichtelijk en kindveilig is. Daarnaast treft u faciliteiten aan als een babyroom en speeltoestellen en krijgen de kinderen bij het inchecken een kleurplaat.

Maatschappijen en bestemmingen

Op Rotterdam The Hague Airport treft u de volgende luchtvaartmaatschappijen aan: de belangrijkste Transavia en CityJet Airlines die beide een servicebalie hebben in de passagehal, en daarnaast Tuifly, Corendon, Onur Air en Welcome Air en sinds kort ook British Airways en Lufthansa Regional.

U kunt naar een groot aantal Europese steden zoals Barcelona, Bergerac, Londen, Madrid, Malaga, München, Nice, Praag en Rome, maar ook uw strandvakantie kan op Rotterdam The Hague Airport beginnen. U kunt uit talloze Europese, Turkse en Marokkaanse bestemmingen kiezen, waaronder veel in Spanje, enkele Griekse eilanden en Franse badplaatsen. Voor skiliefhebbers staan zes bestemmingen op het programma. De luchthaven werkt met zowel lijndiensten als chartervluchten. In de zomer kunt u kiezen uit meer dan 30 reisdoelen en in de winter uit ruim 20. Daarnaast vinden zakenvluchten en incidenteel vrachtvluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport plaats, terwijl ook sportvliegers hier kunnen starten en landen.

Parkeren

Rotterdam The Hague Airport ligt direct aan de A13 en is met de auto gemakkelijk bereikbaar. Alle parkeerterreinen liggen op loopafstand van de terminal. U hoeft geen parkeerplaats te reserveren, ze zijn namelijk in ruime mate voorhanden, zowel voor lang als voor kort parkeren. Ook mag u voor het luchthavengebouw gedurende maximaal vijf minuten gratis parkeren om afscheid te nemen en bagage uit te laden; ‘kiss & ride’. Voor personen met een invalidenparkeerkaart zijn op ieder parkeerterrein speciale plaatsen gereserveerd. Mochten die op het kort-parkeerterrein (P2) bezet zijn dan mag de auto op alle overige plekken geparkeerd worden. U kunt het gemakkelijkst betalen door bij het op- en afrijden van het parkeerterrein uw creditcard te gebruiken. Ook is het mogelijk bij de betaalautomaten (op P2) te betalen met contant geld, pinpas of creditcard. Op alle parkeerterreinen zijn beveiligingscamera’s terwijl bovendien gesurveilleerd wordt. Desalniettemin is parkeren voor eigen risico. De tarieven kunt u vinden op de website van Rotterdam Airport.

Faciliteiten

  • Bij het aankomstgedeelte van de passagehal treft u verschillende autoverhuurbalies van grote maatschappijen aan. Deze zijn over het algemeen geopend op weekdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Voor het huren van auto’s buiten deze tijden kunt u het beste van tevoren telefonisch of via internet contact opnemen.
  • In de passagehal van Rotterdam The Hague Airport treft u de servicebalie aan van TravelSlide. Dit reisbureau heeft zich gespecialiseerd in reizen vanaf deze luchthaven. Ook Neckermann/Thomas Cook heeft een servicebalie in deze hal.
  • U kunt als particulier niet op het vliegveld terecht voor eventuele vaccinaties, voor bedrijven is dit wel mogelijk.
  • Voor minder valide mensen heeft de luchthaven allerlei voorzieningen zoals rolstoelen, liften en aangepaste toiletten (met codeslot), maar ook de mogelijkheid om assistentie te krijgen. Het is verstandig om tijdig kenbaar te maken van welke faciliteiten u gebruik wilt maken. Op het moment dat u op het terrein aanwezig bent , kunt u zich dan aanmelden via één van de meldpalen bij het parkeerterrein. De assistentieverlening is uitbesteed aan het gespecialiseerde Aviapartner.
  • Zowel in de passage- als in de vertrekhal zijn eet- en drinkmogelijkheden. U kunt zowel voor een snelle snack als een à la carte maaltijd terecht, maar natuurlijk ook voor een kopje koffie of een ander drankje. Bij het voor iedereen toegankelijke grand café/restaurant Horizon ligt een panoramaterras met zicht op de start- en landingsbaan.
  • Geld wisselen is mogelijk bij het Grenswisselkantoor (GWK) dat zich in de passagehal bevindt. Bij dit kantoor treft u een geldautomaat aan. Op de luchthaven is geen mogelijkheid uw chipknip op te laden.
  • In de voor ieder toegankelijke passagehal bevindt zich een winkel met onder meer tabaks- en drogisterij-artikelen, kranten, tijdschriften, wegenkaarten en boeken. Na de veiligheidscontroles heeft u keuze uit een ruim assortiment aan parfum, rookwaren, alcoholische dranken, Nederlandse souvenirs en luxe artikelen. Als u naar een bestemming buiten de Europese Unie vliegt profiteert u van de tax-free tarieven.
  • Voor uw bagage staan wagens en kluizen tot uw beschikking. U kunt op diverse plaatsen uw baby verschonen en in de vertrekhal is een ruimte om uw baby te verzorgen. De luchthaven beschikt over gratis draadloos internet, een pasfoto- en een visitekaartautomaat en een foto-afdrukmachine.
  • Zakenlieden kunnen op de luchthaven voor vergaderingen terecht in twee verschillende vergaderruimtes. Ook het viersterren hotel Regardz Airport Hotel Rotterdam biedt vergadermogelijkheden in 9 zalen en 4 kamers. Het hotel ligt ruim een halve km van het centrale luchthavengebouw verwijderd.

Achtergrond

Rotterdam heeft sinds 1920 een eigen vliegveld. Aanvankelijk was dat Waalhaven dat in 1940 werd verwoest. In 1956 werd Zestienhoven geopend dat zich ook richtte op de Haagse regio. Tien jaar later werd de startbaan verlengd en het huidige luchthavengebouw dateert uit 1967. Na jaren van een onzekere toekomst besloot de gemeenteraad van Rotterdam om de huidige locatie minimaal gedurende een eeuw te handhaven. Dit luidde een tijdperk in van uitbreiding van het aantal bestemmingen en vliegbewegingen. Door strengere regels nam de geluidsoverlast af, ook al werd er meer en met grotere toestellen gevlogen. Sinds 2010 wordt de huidige naam gebruikt; de toevoeging van de Engelse naam voor de stad Den Haag is bedoeld om het interregionale karakter te benadrukken en tegelijkertijd de internationale positionering te vergroten. Schiphol Group is de eigenaar van Rotterdam The Hague Airport en de aandeelhouders zijn de Nederlandse staat en de gemeenten Rotterdam en Den Haag.

Adres

De terminal van Rotterdam The Hague Airport bevindt zich op Rotterdam Airportplein 60, 3045 AP Rotterdam en de informatiebalie is telefonisch bereikbaar onder nummer 010-4463444.

De luchthaven heeft een overzichtelijke website met daarop onder meer alle vluchtinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de faciliteiten.

Foto’s van Rotterdam The Hague Airport

Populaire accommodaties vanaf Rotterdam The Hague Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Rotterdam The Hague Airport

Ligging van Rotterdam The Hague Airport