Köln-Bonn Airport

Het Duitse Keulen-Bonn Airport met zijn prachtige panoramaterras is een middelgroot vliegveld dat goed bereikbaar is en voordelig kan zijn voor onder meer vluchten binnen Europa en naar Noord-Afrika.

Officieel heet het vliegveld van Keulen-Bonn: Flughafen Köln-Bonn Konrad Adenauer, maar het wordt ook wel Keulen-Bonn Airport genoemd. Deze Duitse luchthaven behoort tot de grootste van Europa en ligt ruim 230 km van het station van Utrecht verwijderd, op iets meer dan 10 km van zowel het centrum van Bonn als van Keulen. Met de internationale ICE-trein kunt u de afstand van Utrecht naar het ondergrondse station van het vliegveld overbruggen in twee uur en drie kwartier. Per jaar maken ongeveer 10 miljoen passagiers gebruik van Keulen-Bonn Airport dat over twee terminals met 86 check-inn balies en 55 gates beschikt. Het vliegveld heeft drie start- en landingsbanen, waarvan één geschikt is voor toestellen die intercontinentale vluchten maken. Het is een grote luchthaven maar de afstanden zijn relatief kort, zowel van auto naar terminal als van incheckbalie naar gate. In Duitsland zijn de belastingen lager dan in Nederland, vandaar dat het voor u voordelig kan uitpakken om vanaf deze luchthaven te vertrekken. Roken is binnen nergens toegestaan. Als u een sigaret wilt opsteken, kan dat alleen buiten. Plattegronden zijn beschikbaar van onder meer de terminal en het gehele terrein.

Maatschappijen en bestemmingen

Op Keulen-Bonn Airport kunt u, afhankelijk van het seizoen gebruik maken van 60 luchtvaartmaatschappijen. U treft hier bijvoorbeeld Lufthansa, KLM, EasyJet, TUIfly, Turkish Airlines en Ryanair aan.

De meeste van de 130 bestemmingen die u kunt bereiken vanaf Keulen-Bonn Airport liggen in Europa en Noord-Afrika. De nadruk ligt vooral op plaatsen rond de Middellandse Zee, op de Canarische eilanden, en in Egypte en Turkije.

Parkeren

Keulen-Bonn Airport was het eerste drive-in-vliegveld van Duitsland. Met de auto kunt u het via snelweg A59 gemakkelijk bereiken. Op het terrein zijn één parkeerterrein en drie -garages met in totaal 12.600 plaatsen. Dicht bij de terminals vindt u de garages 1 t/m 2, terwijl P3 en parkeerterrein Nord respectievelijk 350 en 150 meter van de ingang afliggen. Als u op zon- en feestdagen tussen 8.00 en 20.00 uur in P2 of P3 parkeert hoeft u slechts 3 Euro te betalen. Digitale borden geven aan waar u de dichtstbijzijnde vrije plaatsen kunt vinden. Tegen betaling vooraf kunt u een plaats reserveren. Bij beide terminals zijn zones voor kort parkeren. De tarieven kunt u hier nalezen. U kunt contant of met een creditcard betalen. P2 beschikt over speciale parkeerplaatsen voor vrouwen en voor exclusief parkeren op een veiligheidsterrein. Bovendien worden hier diensten verleend als tanken, wassen en verzorging. Ook mensen met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen bij P2 hun auto kwijt, evenals bij alle andere parkeergelegenheden. Parkeren voor personen met een blauwe EU parkeerkaart is gratis op vertoon van deze kaart, maar de luchthaven biedt nog meer parkeerfaciliteiten voor hen die minder valide zijn. Voordat u vertrekt hoeft u niet naar een betaalautomaat; u kunt bij het uitrijden betalen, ook met behulp van pinpas of creditcard.

Wilt u voordelig parkeren in de nabije omgeving van het vliegveld? Kijk dan eens naar:

Faciliteiten

 • In de aankomsthal treft u vier autoverhuurbedrijven aan. Het terrein waar u uw auto kunt ophalen of terugbrengen ligt daar niet ver vandaan.
 • In de diverse hallen zijn informatiebalies te vinden.
 • Bij 20 verschillende concerns, waarvan sommige op verschillende plaatsen een filiaal hebben, kunt u iets te eten of te drinken vinden. Het betreft vooral locaties waar u een snelle hap of een drankje kunt krijgen, voor een uitgebreide maaltijd zijn de mogelijkheden gering in aantal.
 • U kunt bij een twintigtal winkels, waaronder een supermarkt, terecht voor onder meer tijdschriften, boeken, reisaccessoires, tabakswaren, drank en kleding. Enkele van deze winkels zijn, afhankelijk van uw bestemming, Duty free/Travel Value en bieden een online bestelmogelijkheid vooraf.
 • Als u bagage in bewaring wilt geven kunt u deze naar het depot in terminal 2 brengen. Voor het transporteren van uw koffers kunt u gebruikmaken van bagagekarren of kruiers.
 • Mindervaliden kunnen uitstekend terecht op dit vliegveld. Aangeraden wordt een eventuele wens voor begeleiding en/of een rolstoel al bij uw boeking kenbaar te maken. Naast service die kan worden geboden, waaronder speciale transportvoertuigen, is op de luchthaven personeel aanwezig dat medische hulp kan verlenen. Ook het bezoekersterras met uitstekend zicht op de grote start- en landingsbaan waar u de luchtstroom van de motoren kunt voelen, is voor mensen in een rolstoel toegankelijk.
 • Mensen die bang zijn of zich onzeker voelen en alleenreizende kinderen kunnen om begeleiding vragen.
 • Op diverse locaties zijn geldautomaten geplaatst en in de B-vertrekhal is een filiaal van de Reisebank. Bij deze bank kunt u geld wisselen en Travelers Cheques kopen.
 • Op de luchthaven zelf bestaat geen mogelijkheid tot overnachten. U kunt daarvoor terecht bij negen airport hotels in de directe omgeving, maar ook net iets verder weg, bijvoorbeeld in en rond de steden Keulen en Bonn, zijn tal van hotels.
 • Naast eerder genoemde faciliteiten en servicediensten vindt u op Keulen-Bonn Airport onder andere een bureau voor gevonden voorwerpen, een apotheek, een medische en tandartspraktijk, massage- en VIPservice, gratis draadloos internet met een éénmalige, eenvoudige registratieprocedure, verspreid over de luchthaven, een elektrisch oplaadpunt voor voertuigen, een postkantoor en een gokruimte. Enkele luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid van een Late Night Check-in. In die gevallen kunt u uw koffers de avond voor uw vertrek inchecken. Keulen-Bonn Airport behoort tot de weinige grote luchthavens met een panoramaterras, dat werkelijk de moeite waard is omdat u daar het landen en stijgen uitstekend kunt bekijken.
 • De goede bereikbaarheid en de faciliteiten in combinatie met het Wöllhaf Konferenz- und Bankettcenter maken de luchthaven zeer geschikt voor vergaderingen en evenementen. U vindt dit vergadercentrum dat gespecialiseerd is in gastronomie, in terminal 1. Het biedt een mooi uitzicht op de activiteiten van het vliegveld en beschikt naast de modernste presentatietechnieken over onder andere een ervaren, professioneel team en business service.

Achtergrond

Keulen-Bonn Airport werd in 1938 als luchthaven geopend, maar de eerste langeafstandsvlucht vond plaats in 1961. Het heeft de capaciteit om in totaal 14 miljoen passagiers per jaar te vervoeren, dat betekent dus dat het zonder al te grote aanpassingen flinke groeimogelijkheden heeft. Deze expansie wil men vooral bereiken door het aantrekken van meer vluchten met low cost airlines zoals Wizz Air en EasyJet. Naast personenvervoer is op deze luchthaven vrachtverkeer van groot belang. Afgezien daarvan is het een basis van de Duitse luchtmacht en de vestigingsplaats van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR. Vanaf dit vliegveld heeft tot nu toe geen vlucht naar het heelal plaatsgevonden, maar wel is in 1983 de spaceshuttle Enterprise hier geland op de rug van een NASA Boeing 747.

Adres

Keulen-Bonn Airport bevindt zich in Duitsland op de Heinrich-Steinmann-Strasse 12 in Keulen en is telefonisch bereikbaar onder nummer +49-2203404001/2203404002.

De luchthaven heeft een Nederlandstalige website. U vindt daarop onder meer alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Köln-Bonn Airport

Populaire accommodaties vanaf Köln-Bonn Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Köln-Bonn Airport

Ligging van Köln-Bonn Airport