Münster-Osnabrück Airport

Het Duitse Münster-Osnabrück International Airport is vrij klein en wordt door een groeiend aantal Nederlanders gebruikt voor niet al te lange vluchten naar toeristische en zakelijke bestemmingen.

Münster-Osnabrück International Airport is één van de 19 internationale vliegvelden van Duitsland. Het ligt tussen Münster en Osnabrück in, om precies te zijn in Greven. Deze gemeente ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De afstand tot Utrecht Centraal Station is ongeveer 220 km, een afstand die u met de combinatie trein/taxi in ongeveer 3,5 uur kunt afleggen. Het laatste stuk vanaf Münster moet u een taxi nemen aangezien bij het vliegveld zelf geen station is. Veel Nederlanders die in de grensstreek wonen maken gebruik van het comfortabele Münster-Osnabrück International Airport aangezien de reis met de auto daarheen sneller is dan naar Schiphol. Bovendien zijn de belastingen in Duitsland lager, waardoor een financieel voordeel kan ontstaan. Het vliegveld met zijn twee terminals is modern en de afstanden op het terrein zelf zijn klein. Hierdoor is het mogelijk dat de check-in voor lijnvluchten pas een half uur voor vertrek sluit en voor vakantievluchten anderhalf uur. Gedurende 24 uur per etmaal worden starts en landingen uitgevoerd op de ene baan die de luchthaven rijk is. Het gaat hierbij voornamelijk om toeristische en snel bereikbare zakelijke bestemmingen, terwijl veel belang wordt gehecht aan het aandeel low-cost vluchten. De jaarcapaciteit is 2,5 miljoen passagiers die via 40 check-in balies naar één van de 20 gates gaan. Hier vindt u een terminaloverzicht in de vorm van enkele plattegronden.

Maatschappijen en bestemmingen

14 verschillende luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van Münster-Osnabrück International Airport. Enkele daarvan zijn Airberlin die een aantal toestellen op dit vliegveld gestationeerd heeft, Airfrance, Lufthansa en TUIfly.

Het aantal bestemmingen dat u via deze luchthaven kunt bereiken bedraagt 65 en is afhankelijk van het seizoen. De belangrijkste zijn Berlijn, Stuttgart en Wenen en de populairste bestemming is Antalya. De overige zijn voornamelijk toeristische plaatsen in Griekenland, Turkije, op de Canarische eilanden, Ibiza en Mallorca.

U vindt op de luchthaven verdeeld over de beide terminals ruim 30 reisbureaus.

Parkeren

Als u met de auto uit Nederland komt moet u op de A30 de afrit Ibbenbueren nemen. Eénmaal op het luchthaventerrein heeft u keuze uit acht parkeergebieden, waaronder twee garages. Het is niet mogelijk een plek te reserveren, maar er is altijd voldoende ruimte. Al met al zijn er 7000 parkeerplaatsen waar u kort, maar ook lang kunt parkeren. De tarieven worden overzichtelijk weergegeven. In parkeergarage PA kunt u tegen betaling van een toeslag gebruikmaken van een dubbel beveiligde plek. Bij alle parkeergelegenheden zijn in de buurt van de terminal plaatsen voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Voor vaste klanten bestaat de mogelijkheid een parkeerkaart te kopen of een kaart die naast onbegrensde parkeermogelijkheden ook recht geeft op andere privileges zoals de mogelijkheid in de VIP-lounge te verblijven.

Faciliteiten

  • Bij parkeergarage A zijn vier autoverhuurbedrijven te vinden.
  • Als u iets wilt eten heeft u de keuze uit een à la carte en een zelfbedieningsrestaurant die zich in het openbare gedeelte van terminal 1 bevinden. De openingstijden van het eerste zijn van 12.00-18.00 uur (zaterdag gesloten) en van het zelfbedieningsrestaurant van 10.30-17.30 uur behalve op zondag wanneer het om 20.00 uur dicht gaat. Voor een kopje koffie of een ander drankje kunt u terecht op drie plekken, waarvan één na de veiligheidscontrole. In dit gedeelte bevinden zich ook enkele automaten.
  • In de vertrekhal is een Duty Free en Travel Value winkel waar u onder meer cosmetica, parfum, btw-vrije tabaksartikelen, alcoholische dranken en accessoires kunt kopen. In terminal 2 is naast de persoonscontrole bovendien een airport shop met onder meer boeken, reisgidsen en -benodigdheden en cadeau-artikelen. Ook kunt u hier uw kleine honger stillen en wat te drinken kopen. Deze winkel is alle dagen van het jaar geopend en de openingstijden van de andere zijn afhankelijk van de vertrektijden van de vliegtuigen.
  • Voor het vervoeren van uw bagage kunt u gebruikmaken van wagens, waarvoor u 1 Euro moet betalen die u na afloop terugkrijgt. Bij de ingang van de luchthaven zijn verschillende wisselautomaten. Bij parkeergarage PA zijn twee maten bagagekluizen te huur.
  • De luchthaven beijvert zich voor uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden en goede serviceverlening voor hen door gekwalificeerde krachten. Daartoe staan onder meer rolstoelen en rollators, aangepaste toilet- en telefoon/faxvoorzieningen en een medische dienst ter beschikking. Ook kan assistentie worden verleend, als u dit tijdig, minstens 48 uur voor vertrek, heeft aangegeven.
  • Op de luchthaven bestaat geen mogelijkheid tot overnachten of geld opnemen/wisselen.
  • U vindt op Münster-Osnabrück International Airport naast eerder genoemde faciliteiten ook onder meer een gebedsruimte een een lounge die voor een beperkte groep reizigers toegankelijk is. Enkele luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid van een Late Night Check-in. In die gevallen kunt u uw koffers de avond voor uw vertrek inchecken.
  • In terminal 1 zijn vijf goed uitgeruste conferentie/vergaderruimtes met airconditioning. Bovendien kunt u compleet ingerichte kantoren huren om in uw eentje te werken of bijvoorbeeld een gesprek met zakenpartners te hebben.

Achtergrond

Münster-Osnabrück International Airport werd weliswaar opgericht in 1957 maar het duurde tot 1972 voor het officieel geopend werd voor de burgerluchtvaart. Het eerste doel dat het management van de luchthaven zich zegt te stellen is: ontspanning voor de passagier. Zij streeft ernaar de passagier zich voor en na de vlucht zo goed mogelijk te laten voelen. Hierbij staat veiligheid voorop gevolgd door een aanbod van aantrekkelijke, wereldwijde bestemmingen en een vakkundige en vriendelijke service. Binnenkort wordt de start- en landingsbaan verlengd waardoor grotere toestellen het vliegveld kunnen aandoen en het aantal verre bestemmingen kan worden uitgebreid.

Adres

Münster-Osnabrück International Airport bevindt zich in Duitsland op de Airportallee 1 in Greven en is telefonisch bereikbaar onder nummer +49 (0)2571-943360.

De luchthaven heeft een Nederlandstalige website. U vindt daarop onder meer alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Münster-Osnabrück Airport

Populaire accommodaties vanaf Münster-Osnabrück Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Münster-Osnabrück Airport

Ligging van Münster-Osnabrück Airport