Oostende-Brugge Airport

Internationale Luchthaven Oostende-Brugge is onder meer door zijn kleinschaligheid heel geschikt voor familie-vakanties naar zonbestemmingen rond de Middellandse Zee en op de Canarische eilanden.

De internationale naam van Luchthaven Oostende-Brugge is International Airport Ostend-Bruges. Het vliegveld ligt vrijwel aan de kust van België, binnen de gemeentegrenzen van Oostende, op zo’n 25 km van het centrum van Brugge af. De afstand tot het Centraal Station in Utrecht is ongeveer 250 km. U kunt vandaar met de trein in ongeveer vier uur op het station van Oostende komen, vanwaar twee buslijnen naar het vliegveld gaan. In 2011 gebruikten ruim 230.000 passagiers de luchthaven in Oostende. Het aantal is de laatste jaren stijgende. Het vliegveld noemt zichzelf de ideale luchthaven voor familie- en overwinteringsvakanties. Naast de zonnige bestemmingen biedt het de voordelen van een kleine luchthaven, zoals snelle procedures zonder lange wachtrijen, korte afstanden en lage parkeerkosten. Bovendien zult u op weg naar het vliegveld geen last hebben van files.

Maatschappijen en bestemmingen

In de zomer zijn vijf vliegmaatschappijen actief op de luchthaven van Oostende, te weten: Freebird Airlines, Tunisair, Tailwind Airlines en tenslotte TUIfly BE die de meeste bestemmingen voor zijn rekening neemt.

U kunt kiezen uit 12 zonbestemmingen rond de Middellandse Zee en op de Canarische eilanden: Alicante, Gran Canaria, Mallorca, Tenerife en Malaga in Spanje, Antalya, Bodrum en Izmir in Turkije, Enfidha (Monastir) in Tunesië en de Griekse eilanden Kos, Kreta en Rhodos.

Parkeren

Met de auto is Internationale Luchthaven Oostende-Brugge via de E40 bereikbaar. U kunt uw auto vervolgens kwijt op twee parkings die altijd open zijn. Parking I met 260 plaatsen ligt tegenover het passagiersgebouw en is gedurende de eerste vijf uur iets duurder dan parking II die over 500 plaatsen beschikt. Voor lang parkeren zijn de tarieven gelijk. Het totaal aantal plaatsen biedt voldoende capaciteit en reserveren is dus niet zinvol. Zowel P I als P II staan onder voortdurende camerabewaking. Als u een invalidenparkeerkaart heeft kunt u gebruikmaken van één van de zes plaatsen op P I die speciaal voor u zijn bestemd. Het parkeren kan contant of met een creditcard worden betaald bij de machine die zich bevindt bij parking I.

Faciliteiten

  • Voor het huren van een auto kunt u terecht bij Europcar dat u in de passagiersterminal aantreft.
  • Centraal gelegen in de terminal vindt u de INFObalie.
  • Op de luchthaven zijn twee restaurants.
  • Als u mindervalide bent en uiterlijk 48 uur voor vertrek om assistentie heeft gevraagd is in de vertrekhal voor u een aparte wachtruimte aanwezig. Via een bel aldaar kunt u contact opnemen met de tegenover gelegen informatiebalie waarna iemand u zal komen afhalen. De deuren in de passagiersterminal gaan automatisch open en de deuren zijn breed genoed voor rolstoelgebruikers. Via een lift kunt u naar het restaurant op de eerste verdieping. Geleidehonden zijn toegestaan als u de luchtvaartmaatschappij daarvan tenminste vooraf op de hoogte heeft gesteld.
  • In de terminal zijn op de eerste verdieping faciliteiten voor het verzorgen van uw baby of peuter.
  • In de omgeving van de luchthaven vindt u vier hotels en een bed & breakfast faciliteit.

Achtergrond

Al was sinds WO I in de omgeving al sprake van een start- en landingsweiland, de huidige locatie van het vliegveld bij Oostende werd kort voor WO II gekozen. Van weiland ontwikkelde het vliegveld zich via een aantal stappen tot de internationale luchthaven die het nu is. Zo dateert de verharde runway die nu wordt gebruikt uit 1976. De passagiersterminal heeft een capaciteit van twee miljoen mensen en biedt de luchthaven qua aantallen reizigers dus nog enorme groeimogelijkheden.

Adres

De Belgische Internationale Luchthaven Oostende-Brugge Airport ligt aan de Nieuwpoortsesteenweg 889 in Oostende en is telefonisch bereikbaar onder nummer +32 (0)59551211.

De luchthaven heeft een Nederlandstalige website. U vindt daarop naast alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie ook onder meer de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Oostende-Brugge Airport

Ligging van Oostende-Brugge Airport