Weeze Airport

Het Duitse Airport Weeze ligt net over de grens, bij Nijmegen en Venray en is vanwege onder andere de lagere belastingtarieven en low-budgetmaatschappijen aantrekkelijk voor reizigers naar populaire Europese bestemmingen.

Airport Weeze ligt in Duitsland, net over de Nederlandse grens, iets ten noorden van het Limburgse Venray. De afstand vanaf het Centraal Station in Utrecht is ruim 130 km, maar vanaf Nijmegen en Venlo respectievelijk maar 46 en 30 km. Tussen de stations van Weeze en Kevelaer rijdt frequent een Airport-Shuttle-Bus. Ook Nederlanders die niet in de directe omgeving wonen kiezen steeds vaker voor dit vliegveld omdat de belastingen lager zijn dan in Nederland. Bovendien worden de meeste vluchten uitgevoerd door low-fare vliegmaatschappijen. Al met al bestaat 50% van de reizigers uit Nederlanders en de rest uit bewoners van Niederrhein, het Ruhrgebied en het Rijnland. In 2010 maakten bijna drie miljoen passagiers gebruik van deze jonge, internationale luchthaven. Zorg dat u ruim op tijd bent, met name tijdens feestdagen en in vakantieperiodes kunnen wachttijden ontstaan. De terminal is de gehele week door 24 uur per dag geopend.

Maatschappijen en bestemmingen

De luchtvaartmaatschappij die op Airport Weeze verreweg de meeste vluchten voor zijn rekening neemt is het low-cost Ryanair, met zeven toestellen. Ook Airberlin, Germania, Tailwind en Transavia maken gebruik van dit vliegveld.

U kunt kiezen uit bijna 50 bestemmingen. Het gaat voornamelijk om Europese steden rond de Middellandse Zee, maar ook wordt gevlogen naar bijvoorbeeld de kusten van Marokko en Portugal, de Canarische eilanden, Edinburgh, Leeds en Londen en enkele steden in het noorden van Europa. Het merendeel bestaat uit lijnvluchten, die het hele jaar door op het programma staan.

Parkeren

Het vliegveld ligt aan de snelweg, bij Kleve en is met de auto gemakkelijk te bereiken. U kunt uw auto kwijt op twee onbewaakte parkeerterreinen, te weten P1 en P2. P1 ligt dicht bij de terminal, maar daar zijn de tarieven als u langer dan drie uur parkeert, hoger dan op P2. Het is niet mogelijk en ook niet nodig om een plaats te reserveren. De betaling kan contant worden voldaan of met een Visa- of Mastercard. Direct voor de terminal is een parkeerzone waarvoor het Kiss & Fly tarief geldt. Na de eerste vijf minuten, die gratis zijn, zijn de kosten hier dubbel zo hoog als op P1 en P2. Zaterdag en zondag geldt overdag een speciaal shopping tarief. Op P1 zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. U kunt de kosten hiervoor afrekenen bij het kantoor van de parkeerservice dat zich in de terminal, op de eerste verdieping bevindt. U komt dan in aanmerking voor het goedkopere tarief van P2.

Faciliteiten

  • In de terminal zijn alle grote autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd en de huurauto’s staan daar direct naast geparkeerd.
  • De informatiebalie bevindt zich in de terminal op de begane grond, waar u ook het meetingpoint aantreft.
  • Voor mensen die minder valide zijn biedt de luchthaven uitgebreide service en aanpassingen die overzichtelijk zijn gerangschikt in een flyer. Alle faciliteiten inclusief de babycare-rooms, zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Als u assistentie nodig heeft, is het essentieel dat u dat ruim voor uw vlucht laat weten. U moet dan aangeven wat de aard van uw handicap is en wat voor begeleiding u wenst. U kunt zonodig gebruik maken van rolstoelen van de luchthaven.
  • Op Airport Weeze heeft u qua eet- en drinkmogelijkheden de volgende keuze: een Panoramarestaurant op de 1e etage en de Gate-Bar in de vertrekhal, het Italiaans getinte Gate-café Tramezzini, de Biergarten met zijn Beierse specialiteiten, wijnen, alcoholvrije drankjes en bock- en braadworsten en de Grolschlounge in het terminalgebouw. Al deze gelegenheden hanteren ruime openingstijden, met dien verstande dat het Panoramarestaurant, dat om 4.00 uur opent, om 21.00 uur sluit.
  • In de vertrekhal vindt u op de eerste verdieping zowel een travel-value-winkel als een duty-free-winkel. Bij deze laatste winkel met een oppervlakte van zo’n 500 m2 kunt u terecht indien uw reisbestemming buiten de EU of op de Canarische eilanden ligt.
  • Op het vliegveld zijn naast twee geldautomaten op de begane grond van de terminal geen andere geldvoorzieningen aanwezig.
  • In de terminal zelf kunt u niet overnachten, maar u kunt voor nog geen Euro 30 een éénpersoonskamer boeken in het Airport-Hostel, dat op loopafstand ligt. Op de website van de luchthaven vindt u een overzicht van meer hotels in de omgeving, terwijl ook de mensen bij de informatiebalie u op dit punt kunnen assisteren. In het luchthavengebouw kunt u bij het kantoor van 2 Land Reisen overnachtingen boeken.
  • Op het vliegveld treft u naast eerder genoemde faciliteiten onder andere een babycare-room, een bureau voor gevonden voorwerpen, een bagagedepot, gratis draadloos internet en internetterminals tegen betaling (ook in de vertrekhal), openbare munt- en kaarttelefoons, twee geldautomaten en fietsverhuur aan. Reizigers die willen roken kunnen na de veiligheidscontroles terecht in de Clubmaster Smokers Lounge, terwijl voor het terminalgebouw en op het dakterras van het Panoramarestaurant openbare rookzones zijn.
  • Op de bovenste verdieping van de terminal liggen drie vergaderzalen met uitzicht op de start- en landingsbaan en faciliteiten als draadloos internet, een beamer en catering. De maximale capaciteit is 70 personen.

Achtergrond

De eerste vliegbewegingen van de voorloper van Airport Weeze vinden in 1954 plaats. Het is dan een Brits militair vliegveld. Na diverse wijzigingen kopen Nederlandse investeerders in 2001 het vliegveld op en in dat jaar krijgt het een vergunning voor de burgerluchtvaart. Het is de eerste privé luchthaven van Duitsland en op dit moment de op twee na grootste luchthaven van Noordrijn-Westfalen. De naam Airport Weeze werd in 2004 aangenomen. U treft op dit vliegveld één start/landingsbaan en twee taxibanen aan. De huidige terminal is in 2003 geopend en sindsdien nog verbouwd. Inmiddels beschikt hij over onder andere 16 incheckbalies, 10 vertrekgates en 7000 parkeerplaatsen voor passagiers.

Adres

De terminal van Airport Weeze bevindt zich in Duitsland op Flughafen-Ring 60 in Weeze en de informatiebalie is telefonisch bereikbaar onder nummer +49 (0) 2837/6666111.

De luchthaven heeft een overzichtelijke Nederlandstalige website met daarop onder meer alle vlucht- en bereikbaarheidsinformatie, de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Weeze Airport

Populaire accommodaties vanaf Weeze Airport

Club Paradiso
Alanya
Bekijk
Fame Residence Kemer
Kemer
Bekijk
Fame Residence Lara
Antalya
Bekijk

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Weeze Airport

Ligging van Weeze Airport