Liège Airport

Liège Airport is een relatief kleine luchthaven in het Franse deel van België vanwaar u vluchten kunt maken naar 19 bestemmingen in Spanje, Griekenland, Israël, Tunesië, Marokko en Turkije.

Liège Airport, ook bekend onder de naam Luchthaven Luik-Bierset ligt in het Franstalige deel van België, ongeveer 10 km ten westen van Luik. De afstand tot Utrecht Centraal Station is ruim 200 km en met het openbaar vervoer kost u dat ongeveer vier uur. Het dichtstbijzijnde station bij de luchthaven is dat van Liège-Guillemins, vanwaar u een taxi kunt nemen. Liège Airport ligt op het grondgebied van de deelgemeente Bierset en is wat goederentransport betreft de grootste luchthaven van België. Qua aantallen passagiers is het de derde na de luchthavens van Brussel en Brussel-Zuid. In 2011 kozen ruim 300.000 reizigers voor Liège Airport, maar de jaarcapaciteit is, sinds het in 2005 voltooien van de nieuwe terminal, 1,5 miljoen. De luchthaven heeft als slogan ‘the wings of success’. Het bedrijf zegt letterlijk dicht bij zijn klanten te zijn en te streven naar eenvoud en kwaliteit voor de laagste prijs voor zowel de toerist als de zakelijke reiziger. U moet zich op dit redelijk kleinschalige passagiersvliegveld uiterlijk één uur voor vertrek bij de check-in balie melden.

Maatschappijen en bestemmingen

Op Liège Airport zijn 13 vliegmaatschappijen voor personenvervoer actief. Een deel van deze maatschappijen vliegt alleen in bepaalde seizoenen of biedt slechts chartervluchten aan. *TUIfly BE neemt de meeste bestemmingen voor haar rekening. Verder treft u onder meer SunExpress, Pegasus en XL Airways France aan.

Vanaf Luik kunt u per vliegtuig naar zes verschillende landen, te weten Spanje, Griekenland, Israël, Tunesië, Marokko en Turkije. Het aantal bestemmingen is 19 en varieert per land van één (Tel-Aviv in Israël) tot zes in Spanje.

Parkeren

Via de E42 kunt u met de auto bij Liège Airport komen. U hoeft geen plaats te reserveren, de parkeerterreinen voor kort parkeren, P1 en P2, en dat voor lang parkeren, P3, bieden voldoende plaats. Op P1 en P2, de Front Parks die direct voor de terminal liggen, kunt u het eerste half uur gratis terecht. Het is op deze terreinen ook mogelijk langer dan een dag te parkeren, maar dan zijn de tarieven een stuk hoger dan van P3 dat 400 meter verder ligt. Als u geen passagier bent, maar slechts gaat winkelen of iets eten en drinken in de terminal, kan uw auto op P1 zelfs drie uur gratis staan.

Faciliteiten

  • Voor het huren van een auto kunt u terecht bij Europcar dat u in de passagiersterminal aantreft.
  • Centraal gelegen in de terminal vindt u de INFObalie.
  • De luchthaven beschikt over een Brasserie, waar u terecht kunt voor hapjes en drankjes. Deze is dagelijks open tussen 8.00 en 18.00 uur en bovendien twee uur voor elke vlucht. Mensen die uitgebreider willen eten kunnen naar Le Long Cours op de eerste verdieping. Let u op de beperkte openingstijden van dit restaurant dat een mooi zicht biedt op de start- en landingsbaan.
  • Als passagier kunt u in de duty free winkel Liège Airport Shop terecht voor onder andere parfums, cosmetica, alcoholische drank, sigaretten, juwelen en Belgische bonbons. In het openbare deel vindt u een boekhandel en verschillende touroperators.
  • In de passagiersterminal zijn naast een euro-bankautomaat geen andere geldvoorzieningen.
  • Als u mindervalide bent en begeleiding nodig heeft bent u verplicht aan te geven welke vorm van assistentie u behoeft. U kunt gratis gebruik maken van interne telefoons bij de parking en de INFObalie om hulp te vragen bij het inchecken van uw bagage. Na de check-in balie kunt u desgewenst ook verder begeleid worden.
  • Naast de passagiersterminal ligt het nieuwe hotel Park Inn, waar ook vergader- en conferentiemogelijkheden zijn.

Achtergrond

De basis van Liège Airport wordt in 1914 gelegd met een grasbaan voor vliegtuigen. In de geschiedenis heeft de luchthaven afwisselend militaire en burgerfuncties gehad. Nadat het vanaf 1976 opnieuw een burgerluchthaven wordt, boekt het in het midden van de jaren ’90 zijn eerste successen in de vorm van een toename van passagiersvluchten. Het gaat hierbij vooral om charters. De nieuwe passagiersterminal dateert van 2005 en is geschikt voor een reusachtige toename van passagiers. Deze is echter niet zeer voor de hand liggend aangezien de Waalse overheid heeft besloten dat Liège Airport, dat in privé handen is, zich voornamelijk moet richten op vrachtverkeer. Dit ten gunste van de aantallen passagiers op de luchthaven van Charleroi. Desalniettemin heeft Liège Airport tot minimaal 2040 toestemming zijn activiteiten, ook als luchthaven voor passagiers uit te voeren. De directie wil dat doen, gebaseerd op teamspirit, op zeer professioneel niveau en met respect voor anderen en heeft mede als doel zich verder te ontwikkelen in het voordeel van de klanten die de luchthaven gebruiken.

Adres

Het Belgische Liège Airport ligt aan de Rue de l’Aéroport in Grâce-Hollogne en is Het vliegveld is telefonisch bereikbaar onder nummer +32 (0)42348411.

De luchthaven heeft een website waarvan het gedeelte met passagiersinformatie Nederlandstalig is. U vindt daarop naast alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie ook onder meer de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten. De algemene informatie over de luchthaven en het bedrijf is in het Frans en Engels voorhanden.

Foto’s van Liège Airport

Ligging van Liège Airport