Brussels South Charleroi Airport

De luchthaven Brussels South Charleroi Airport is de tweede luchthaven van België en verzorgt vluchten naar ruim 100 bestemmingen in Europa en rond de Middellandse Zee.

Brussels South Charleroi Airport , ook bekend onder de naam Luchthaven van Gosselies ligt in het Franstalige deel van België, zo’n 46 km van Brussel, net ten noorden van Charleroi. Het bevindt zich in de deelgemeenten Gosselies en Ransart. De afstand tot Utrecht Centraal Station is circa 230 km. Het snelst bereikt u van daar deze luchthaven met de Thalys naar Brussel Zuid (ruim twee uur, met de Intercity bijna drie uur) en vervolgens met een pendelbus, die ongeveer een uur nodig heeft. De low budget maatschappijen zijn geïnteresseerd in BSCA omdat het niet ver is naar Brussel en het vliegveld zelf betrekkelijk klein is. In België is alleen luchthaven Brussel groter. In 2015 maakten een kleine 7 miljoen mensen gebruik van BSCA. Het vliegveld heeft iets minder dan 3.500 mensen in dienst en is van groot economisch belang voor de regio. Deze dagluchthaven beschikt over één start- en landingsbaan. Vanwege het ILS systeem van categorie 3 kunnen toestellen ook met slecht weer landen.

Maatschappijen en bestemmingen

Momenteel zijn de volgende luchtvaartmaatschappijen op Brussels South Charleroi Airport te vinden: Pegasus Airlines, Ryanair, Wizz en TUIfly NL. U kunt vanaf Charleroi vliegen naar tal van bestemmingen in Europa, en bovendien naar veel vakantie-oorden rond de Middellandse Zee. Al met al net iets meer dan 100 bestemmingen.

Parkeren

Via de E42 kunt u met de auto bij Brussels South Charleroi Airport komen. U treft 5 verschillende Q-park parkeergelegenheden aan. Eén van de parkeergarages (Parking Lock Park) is afgesloten en beveiligd. Mede op basis van uw parkeerduur maakt u uw keuze. U kunt voor u auto een plekje reserveren, behalve in de open lucht Parking Express. Deze is vooral bedoeld om mensen op te halen of af te zetten.

Wilt u voordelig parkeren in de nabije omgeving van het vliegveld? Kijk dan eens naar:

Faciliteiten

  • Voor het huren van een auto treft u de voornaamste bedrijven aan, als Europcar, Avis, Hertz, Sixt en Budget.
  • De INFO desk ligt in het midden tussen de diverse ingangen.
  • Zowel aan de landzijde als aan de luchtzijde van de luchthaven kunt u terecht voor een hapje en een drankje. Het enige werkelijke restaurant is Méli-Mélo aan de luchtzijde, waar u via een zelfbedieningssysteem een menu naar keuze kunt samenstellen. Brood, gebak en drankjes vindt u op meer plaatsen, waar onder: de Jupiler Bar met onder meer Belgische bieren en snacks, brood- en banketbakkerij Paul die ook pizza’s, quiches en warme en koude dranken serveert, De Ouishop voor mensen die de Europese Unie verlaten, Le Bar Leffe die een prachtig uitzicht op de taxibaan biedt, Belgische fritekes haalt u buiten de terminal bij ingang 4, bij Frit’r en Guapa is gespecialiseerd in vers vruchtensap.
  • Bij International Duty Free kunt u als passagier terecht voor onder andere parfums, cosmetica, alcoholische drank, pralines, speelgoed en souvenirs. Daarnaast vindt u in het openbare deel onder meer een Louis Delhaize winkel aan, een Leonidas winkel en het Jet Air reisagentschap.
  • In de passagiersterminal zijn naast een twee geldautomaten en in de aankomsthal en in de douanezone kunt u bij Travelex geld wisselen.
  • Voor informatie over de luchthaven zelf, de pendelbussen en voor algemene toeristische info is internet gratis. Voor overige websites moet u voor WiFi betalen. In alle zones van BSCA zijn internethotspots beschikbaar en passagiers kunnen bovendien gebruikmaken van een internet corner.
  • In de buurt van het vliegveld zijn vijf hotels te vinden: Ibis Budget, Ibis, Van der Valk, Best Western Plus en Balladins.

Achtergrond

Het is niet helemaal duidelijk wanneer het vliegveld is ontstaan. Maar in 1919 was op dit hoogste punt van de regio al een school voor piloten. Vanaf 1997 komt de ontwikkeling van BSCA pas goed van de grond als gevolg van de verbinding van Ryanair tussen Dublin en Charleroi. Vanaf 2001 is de eerste continentale basis van deze maatschappij te vinden in Charleroi. Daarin volgen spoedig o.a. Wizz Air, Air Service Plus en Air Polonia.

Adres

Het adres van het Belgische Brussels South Charleroi Airport is Rue des Frères Wright 8, 6041 Charleroi Airport. Het vliegveld is telefonisch bereikbaar onder nummer +32 (0)71251853.

De luchthaven heeft een Nederlandstalige website. U vindt daarop naast alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie ook onder meer de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Brussels South Charleroi Airport

Ligging van Brussels South Charleroi Airport