Amsterdam Schiphol Airport

Schiphol, dat de grootste luchthaven van Nederland is en behoort tot de beste van Europa, biedt naast vluchten naar de hele wereld een ongekende hoeveelheid mogelijkheden om de wachttijd aangenaam door te brengen.

Schiphol is bekend onder veel namen: Luchthaven Schiphol, Schiphol Airport, Amsterdam Airport, Schiphol Airport Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol. Het is het grootste vliegveld van Nederland en één van de belangrijkste van Europa. Jaarlijks worden zo’n 50 miljoen passagiers van en naar onze nationale luchthaven vervoerd. Schiphol ligt onder zeeniveau in de gemeente Haarlemmermeer, circa 15 km ten zuidwesten van de hoofdstad. Het heeft een eigen (internationaal) treinstation. Utrecht Centraal Station ligt daar iets minder dan 50 km vandaan en met de trein overbrugt u deze afstand in een half uur. Ook is het mogelijk met de Schiphol Travel Taxi naar en van de luchthaven te reizen. U kunt de taxi met alleen uw eigen reisgezelschap gebruiken of met anderen. Schiphol wordt geëxploiteerd als een AirportCity; een levendige plek waar gedurende 7 dagen per week, 24 uur uur lang alle benodigde diensten aan de reizigers worden geboden. U kunt hierbij denken aan een vervoersknooppunt van vlieg-, trein- en autoverbindingen met winkels, horeca, informatievoorziening en entertainment. Daarvoor is onder meer verregaande service qua transport, veiligheid en bagage-afhandeling essentieel. De luchthaven stelt alles in het werk om Europa’s favoriete luchthaven te zijn en te blijven en de poort naar belangrijke steden en streken in de wereld te zijn. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was Schiphol diverse malen het beste vliegveld ter wereld, evenals in 1990 en 2003 en van 1988 tot 2003 werd het bovendien het beste vliegveld van Europa genoemd. In 2012 werd het door een groep van 12 miljoen reizigers uit 100 landen en door een onafhankelijke jury opnieuw uitgeroepen tot beste Europese luchthaven. Deze jury noemde bovendien Café Rembrandt, een echte Amsterdamse, bruine kroeg op Schiphol Plaza, de beste airportbar van de wereld. Skytrax beoordeelt drie vliegvelden, waaronder Schiphol met vier sterren.

Houdt u rekening met grote afstanden. De luchthaven is zeer uitgestrekt en ook al kunt u verschillende stukken overbruggen met een lopende band, het bereiken van de gates kost vaak veel tijd. Zorgt u ervoor dat u zeer tijdig aanwezig bent.

Maatschappijen en bestemmingen

Vanaf Schiphol kunt u vliegen naar 313 bestemmingen over de hele wereld. KLM, Martinair, TUIfly en Transavia hebben hun thuisbasis op Schiphol. Daarnaast wordt het door Delta Airlines, Vueling en EasyJet gebruikt als overstapluchthaven, ofwel hub. In totaal wordt Schiphol door bijna 100 maatschappijen aangedaan. Op de website van Schiphol kunt u onder meer zien waar de diverse servicepunten, zoals incheck- en ticketbalies van deze maatschappijen te vinden zijn.

Parkeren

Schiphol ligt aan de snelwegen A4 en A9, en is met de auto gemakkelijk te bereiken. Vervolgens heeft u keuze uit een groot aantal parkeermogelijkheden variërend van een luxe garage tot een voordelig buitenterrein. Direct tegenover de aankomsthal ligt de Short Stop Parking (P6), een overdekte garage waar u het eerste kwartier gratis parkeert; handig om mensen te halen of te brengen. Daarvoor kunt u ook gebruikmaken van de P1 Kort Parkeren, die bovendien geschikt is voor bezoekers van Schiphol Plaza en voor mensen die maximaal twee dagen willen parkeren. Wilt u langer weg, dan zijn Lang Parkeren (P3) en Basic Parking (P4) mogelijkheden, die u tijdig online moet reserveren. Basic Parking is de goedkoopste optie om uw auto betrouwbaar te parkeren. Daarnaast kunt u uw auto door een medewerker laten parkeren (P6 Valet Parking) of kiezen voor een comfortabele parkeerplaats in een garage die direct met Vertrekhal 3 is verbonden (Excellence Parking). Tot slot biedt Schiphol speciale parkeerfaciliteiten voor Privium Plus leden. In de meeste gevallen kunt u van tevoren reserveren, voor sommige keuzes is dit zelfs noodzakelijk. Over het algemeen geldt dat vroege reserveringen leiden tot een lager tarief. De website van Schiphol geeft u niet alleen een duidelijk overzicht van iedere parkeermogelijkheid, met de kenmerken, kosten, wijze van betaling en afstand tot de terminal, maar bovendien kunt u daar de beschikbaarheid bekijken en uw reservering maken. De betaling kan contant worden voldaan, met een pinpas of uw creditcard. Als u online reserveert moet u vooraf betalen met iDEAL of uw creditcard. Op alle parkeergarages en -terreinen treft u vooraan speciale plaatsen aan voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Deze plaatsen zijn niet gratis.

Wilt u voordelig parkeren in de nabije omgeving van het vliegveld? Kijk dan eens naar:

Indeling

Schiphol beschikt over één terminal waar alles wat u nodig heeft te vinden is. Hier kunt u een overzicht krijgen op de plattegronden van aankomst en Schiphol Plaza en van Vertrek & Lounges. De terminal is verdeeld in een aantal secties, waaronder drie vertrekhallen. Als u met KLM vliegt of met één van de andere 17 SkyTeammaatschappijen moet u meestal in Vertrekhal 2 inchecken. Vertrekhal 1 wordt veelal gebruikt door Transavia en als u naar niet-Schengen landen vliegt of met low-cost maatschappijen zult u waarschijnlijk in Vertrekhal 3 moeten inchecken. De afstanden tussen de verschillende hallen zijn groot, maar buiten staan de namen aangegeven bij de ingangsdeuren.

 • Vervolgens kent Schiphol acht pieren waaraan de verschillende gates liggen. Onderscheid wordt gemaakt in pieren voor reizen naar al dan niet Schengenlanden, en de pieren H en M zijn voor de low-cost vluchten. Als u bij één van deze twee pieren moet zijn kunt u pas 40 minuten van tevoren op de monitoren zien wat uw gatenummer is. Op deze twee pieren zijn behalve toiletten geen voorzieningen aanwezig.
 • Onder meer afhankelijk van de windrichting, de grootte van het toestel en uw bestemming wordt gekozen uit één van de zes start- en landingsbanen.
 • Schiphol heeft vier aankomsthallen.

Zowel voor als na de paspoortcontrole kunt u uitgebreid winkelen. U vindt over het hele terrein verspreid een groot aantal winkels. Het winkelcentrum waar u vanaf het land op de luchthaven aan komt heet Schiphol Plaza. U treft hier een ruime keuze aan artikelen aan in meer dan 100 winkels. Deze zijn de hele week van 7.00 tot 22.00 uur geopend. Ook kunt u terecht in een keur aan restaurants, cafés en bars. Op Schiphol World Avenue bevindt zich ook horeca, die gedeeltelijk altijd geopend is. Ook zijn hier de See Buy Fly winkels waar u belastingvrij kunt kopen als u een instapkaart heeft, met dien verstande dat u als reiziger binnen de EU wel tabaks- en alcoholaccijns moet betalen. De openingstijden hiervan zijn gekoppeld aan de vliegtijden. Uw aankopen die zijn gedaan in het Shopping Centre (achter de paspoortcontrole) vallen onder de ‘laagste prijs garantie’. Als u iets heeft gekocht dat u niet mee op reis wilt nemen kunt u gebruikmaken van de Shop & collect service en uw artikelen na uw reis op de luchthaven ophalen. Op het hele vliegveld kunt u met de belangrijkste valuta betalen, tegen de gangbare koers. U moet daarvoor wel papiergeld gebruiken.

Ontspanning

Voor de paspoortcontrole kunt u onder andere mee met een amfibibus naar Amsterdam, vliegtuigen spotten op het Panoramaterras en twee andere plekken langs de start- en landingsbanen, deelnemen aan een rondleiding over de luchthaven en gebruikmaken van het wellnesscentrum van Sheraton.

Na de paspoortcontrole ligt de Holland Boulevard, een plek om te ontspannen. Hier vindt u onder meer een bibliotheek, waar u met behulp van iPads naar muziek kunt luisteren en boeken lezen. Naast de mogelijkheid u al dan niet automatisch te laten masseren of een zuurstofbehandeling te ondergaan kunt u ook douchen. U treft op Schiphol voorts onder meer een casino aan, een barbershop waar u zich op ouderwetse wijze kunt laten scheren, een afdeling van het Rijksmuseum, een stiltecentrum en een XD theater. Voor kinderen is op de Holland Boulevard een babycare lounge, maar ook een speelterrein met boomhutten, glijbanen en klimrekken, het Kids Forest. In Lounge 1 vindt u bij de D-pier Airport Park. Dit is een heus ‘stadspark’ met onder andere een 130 jaar oude boom waar u tussen de vlinders in een rustgevende, groene omgeving bij kunt komen en wat eten en drinken.

Faciliteiten

 • Direct achter de aankomsthal op Schiphol Plaza treft u de balies aan van zes autoverhuurbedrijven. Zij gaan open om 6.00 of 6.30 uur en sluiten om 23.00 uur. U kunt ook online een auto huren.
 • In de lounges en in de Vertrek- en Aankomsthallen op het luchthaventerrein zijn diverse informatiebalies.
 • Voor inchecken bestaan naast de traditionele aan de balie verschillende opties: thuis online en bij de zelfbedieningsautomaten op de luchthaven. Ook kunt u op Schiphol uw eigen bagage automatisch inchecken bij de self-service bagage drop-off.
 • Als u wilt kunt u uw bagage in een kluis deponeren, maar ook gebruikmaken van een kar of een betaalde kruier. Ook is het mogelijk uw bagage te laten sealen tegen diefstal en/of beschadiging.
 • Schiphol is een van de meest toegankelijke luchthavens en dus heel geschikt voor minder validen. Bovendien biedt de luchthaven allerlei vormen van service zoals gratis rolstoelen, transport met speciale karretjes en een ringleiding. Als u (al dan niet online) tijdig kenbaar maakt dat u begeleiding nodig heeft kunt u assistentie krijgen.
 • Op Schiphol zijn in de aankomst- en de vertrekhallen diverse GWK’s, zowel voor als na de paspoortcontrole. Hier kunt u geld in vreemde valuta opnemen en Travellers Cheques kopen. Dit is ook mogelijk bij één van de acht ABN AMRO kantoren die zich voor en achter de douane bevinden.
 • Op het luchthaventerrein zijn zeven verschillende hotels en binnen een cirkel van vijf km vindt u nog eens 14 overnachtingsmogelijkheden.
 • Bij de Airport Travel Clinic kunt u als reiziger onder meer terecht voor reisadvies, vaccinaties, anti-malariatabletten en diverse reisartikelen. Uw vaccinaties kunt u het beste vier tot zes weken voor het begin van uw reis nemen, maar bij de Airport Travel Clinic zijn ook last minute vaccinaties mogelijk. U vindt deze voorziening in Vertrekhal 2, boven check-in 16 en op Schiphol Oost Op het Stationsplein N.O. in gebouw 133. Op Schiphol zijn bovendien twee apotheken, Medical Services bij de Airport Travel Clinic en Plaza in aankomsthal 4.
 • Op het vliegveld treft u naast eerder genoemde faciliteiten onder andere een panoramaterras, een bureau voor gevonden voorwerpen, elektrische oplaadpunten voor onder andere fietsen, een mortuarium, gratis draadloos internet in de gehele luchthaven en Internet Centers van KPN in de lounges 1 t/m 4, op enkele pieren en op Schiphol Plaza aan. Vóór de paspoortcontrole zijn een paar rookzones buiten het terminalgebouw en na deze controle kunt u een sigaret opsteken in zeven speciale ruimtes. Als u wilt kunnen u en uw partner elkaar op Schiphol het ja-woord geven.
 • Het VIP Centre Schiphol is onder voorwaarden voor bepaalde gasten toegankelijk en is tevens een plaats waar u zakelijke bijeenkomsten kunt houden. Daarnaast zijn in de Exchange Avenue boven Vertrekhal 1 goed uitgeruste vergaderzalen aanwezig, variërend voor gezelschappen van twee tot 80 personen. U heeft daarbij de service van een receptieteam en catering. In de wachtlounge Airport Business Point, kunt u ontsnappen aan de drukte. Ook kunt u hier een vergadering beleggen, werken, of een zakelijk gesprek houden. Tot slot kent de luchthaven een centrum met 24 vergaderzalen, het WTC Schiphol Conference Centre met zijn eigen Meeting Support Team.

Achtergrond

De eerste activiteiten voor het aanleggen van een vliegveld van 16,5 hectare op de plaats van het huidige Schiphol dateren uit 1916. Tot na WO I was het een militaire luchthaven maar kort daarna werden ook post, vracht en personen vervoerd. In 1920 ontstond de eerste lijndienst van KLM, naar Londen, en in dat jaar maakten 440 passagiers deze vliegreis. Na talloze uitbreidingen beslaat Schiphol inmiddels 27,9 km2 en dat alles onder zeeniveau. De Schiphol Group is de eigenaar van de nationale luchthaven met de Nederlandse Staat en de gemeentes Amsterdam en Rotterdam als aandeelhouders. De overheid ondersteunt Schiphol als mainport, het hoofdknooppunt van de belangrijke luchtwegen. Dit levert kennisindustrie en veel werkgelegenheid op; ruim 60.000 mensen werken in zo’n 500 bedrijven in de AirportCity. In 2011 werd de miljardste passagier begroet en op de drukste dag in 2012 reisden bijna 180.000 mensen via Schiphol. De bedoeling is dat de capaciteit van 50 naar 65 miljoen passagiers per jaar wordt uitgebreid, verdeeld over 600.000 à 650.000 vluchten. Hiervoor moeten diverse pieren worden vergroot en een extra aankomst/vertrekhal worden gebouwd. Het streven is om in het segment van de low-cost maatschappijen te blijven groeien, maar om na 2020 een deel van de chartervluchten naar regionale vliegvelden te verplaatsen. In veel opzichten loopt Schiphol voorop, zo was het het eerste vliegveld met taxfreewinkels op het vasteland van Europa, met een museum, een bibliotheek en een park. Bovendien kon men in 2001 alleen nog maar op Schiphol met behulp van irisherkenning de grens passeren. Over de hele linie houdt het management zich bezig met duurzaam ondernemen en ook u als reiziger kunt daaraan uw steentje bijdragen.

Adres

De AirportCity Schiphol Amsterdam Airport bevindt zich op de Evert v/d Beekstraat 202 in Schiphol en is telefonisch bereikbaar onder nummer +0900-0141 (Euro 0,40 per minuut), of vanuit het buitenland onder nummer +31-207940800.

De luchthaven heeft een zeer uitgebreide website die in veel talen beschikbaar is. U vindt daarop onder meer alle vlucht- en bereikbaarheidsinformatie, de procedures voor vertrek, een overzicht van de aanwezige faciliteiten, de rol van Schiphol in de samenleving, waaronder de wijze van duurzaam ondernemen.

Overstappen op Schiphol

In sommige gevallen is het voordeliger uw reis te starten vanaf een Duitse luchthaven als Düsseldorf, Keulen of Frankfurt. U dient vervolgens op Schiphol over te stappen - direct opstappen op Schiphol is in dit geval niet toegestaan. Overstappen op Schiphol is gelukkig eenvoudig en daarom helemaal zo gek nog niet. Zo gaat het in zijn werk:

 • U heeft voldoende tijd voor de overstap: gemiddeld circa 1 tot 3 uur. Met de minimaal benodigde overstaptijd wordt altijd rekening gehouden.
 • Uw koffers worden bij het inchecken gelabeld met de eindbestemming. De vliegmaatschappij draagt zorg voor uw koffers tijdens de overstap.
 • U ontvangt direct beide boardingpassen, wat bijdraagt aan een voorspoedige overstap.
 • Vliegmaatschappijen die Schiphol als hub gebruiken zoals KLM, verlenen service waar nodig.

Foto’s van Amsterdam Schiphol Airport

Populaire accommodaties vanaf Amsterdam Schiphol Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Amsterdam Schiphol Airport

Ligging van Amsterdam Schiphol Airport