Frankfurt-Hahn Airport

Flughafen Frankfurt-Hahn is een kleine, goed toegankelijke internationale luchthaven, niet ver van de grens van België en Luxemburg en hij staat bekend als eerste en meest consequent geleide Low-Cost-luchthaven van Duitsland.

Naast Frankfurt Airport heeft Frankfurt nog een internationale luchthaven, Flughafen Frankfurt Hahn (IATA: HHN). Vanuit Brussel bedraagt de afstand nog geen 300 km en de snelste treinverbinding van daar kost u net iets meer dan 5,5 uur. Dit Duitse vliegveld in Rheinland-Pfalz ligt niet dicht bij de Duitse grote agglomeraties, maar is door een goede aansluiting op de snelwegen prima bereikbaar. Daarnaast kunt u gebruikmaken van goede busverbindingen met onder meer Frankfurt, Saarbrücken, Luxemburg en Metz. De bereikbaarheid en de lage luchthavenkosten maken het een populaire start voor goedkope vluchten vanuit West-Duitsland. Voor prijsvechter Ryanair is Frankfurt-Hahn een hub. De Boeing 747 is het grootste passagiersvliegtuig dat op de 3,8 km lange start- en landingsbaan (ook bij slecht weer) terecht kan. Qua passagiers is het met jaarlijks tegen de 3 miljoen reizigers de nummer 10 van Duitsland. Deze luchthaven heeft als één van de weinige in Duitsland een 24-uurs bedrijvigheid. Dit heeft onder meer grote voordelen voor het vrachtverkeer.

Maatschappijen en bestemmingen

U treft op Frankfurt-Hahn de volgende luchtvaartmaatschappijen aan: Ryanair, Wizz Air, en SunExpress. De bestemmingen die deze maatschappijen vanaf deze luchthaven aandoen bevinden zich voornamelijk rond en in de Middellandse Zee, in Marokko, op de Canarische Eilanden, aan de Portugese, Ierse en Engelse kust. Ook kunt u naar enkele plaatsen in Oost-Europa, de Baltische Staten en Zweden.

Parkeren

‘Voordelig parkeren. Voordelig vliegen.’, zo schrijft de website. Naast een plek om kort te parkeren bij de terminal, treft u een parkeergarage aan en twee lang-verblijfparkeerterreinen. Als u wilt kunt u van tevoren een reservering maken. In de parkeergarage zijn speciale, goedkope plekken voor mensen met een gehandicaptenkaart. De betaalautomaten bevinden zich direct bij de diverse parkeergelegenheden. U kunt met contant geld betalen, maar ook met een EC/Maestro-kaartm creditcards en Visa. Mastercard of American Express. U kunt met een creditcard het wachten bij de automaten ontlopen, door uw kaart te gebruiken om het terrein op en af te rijden.

Faciliteiten

  • In de terminal vindt u balies van de volgende autoverhuurbedrijven: Avis, Europcar, Sixt, Hertz, Alamo, Buchbinder en Thrifty Autovermietung.
  • In Gebied A bevindt zich een filiaal van de Volksbank Hunsrück eG, waar u tevens geldautomaten aantreft.
  • De Gebroeders Heinemann bieden u de mogelijkheid duty-free producten aan te schaffen. Zij zijn te vinden in zowel Gebied A als B, na de veiligheidscontrole. Voor mode kunt u in de Passage een kijkje nemen bij Chic-y-micci. Ook in de Passage is Hub Convenience, waar u alles vindt dat het wachten verkort: kranten, boeken, reisbenodigdheden en verse snacks, drankjes en rookwaren. Tenslotte kunt u in de Passage een bril aanschaffen bij Sunflight Optics. Dan bevindt zich in Gebied B onder meer nog een Kunst- en Geschenkgalerie en in Gebied A boekhandel Relay.
  • In de terminals zijn de volgende mogelijkheden om iets te eten en/of te drinken: allereerst in het gedeelte na de beveiliging van zowel Gebied A als B: BäckSnäck Jung, waar u een kopje koffie kunt nuttigen met traditioneel gebak, taart en ijs en Coffee Fellows, met zijn koffiespecialiteiten en op de klant afgestemde bagels. Dan vindt u in Gebied B de Extrawurst, dat zijn naam eer doet door een keur van worstsoorten aan te bieden met tal van sauzen. Hierbij kunt u frites, een salade en tapbier uit de huisbrouwerij krijgen. Voor een Italiaans kopje koffie moet u bij Gusto bene- coffee & more (Gebied B) zijn, waar u als roker op het overdekte terras welkom bent. McDonald’s bevindt zich in gebied A en sandwiches, salades en wraps, alsmede zoete versnaperingen, chips en drankjes zijn verkrijgbaar bij Subway in de Passage. Op het plein in gebouw 1411 is Bar-Restaurant Buena Vista gevestigd. Zij serveren steaks, Burger XL, salades, pizza’s, pasta en coole cocktails.
  • Vliegveld Frankfurt-Hahn is een vliegveld met korte wegen en is heel geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit. Tal van faciliteiten staat deze reizigers tot hun beschikking.
  • Als u voldoende tijd ter beschikking heeft kunt u uit de volgende sport- en vrijetijdbestedingen kiezen: het bezichtigen van het vliegveld, een 9-hole golfbaan, een kartbaan en de jeugdkerk ‘Crossport to Heaven’.
  • Een overzicht van hotels in de omgeving vindt u hier. Op het luchthaventerrein zelf bevindt zich B & B Hotel Frankfurt-Hahn Airport.

Achtergrond

In 1993 vertrok officieel de eerste burgervlucht van Frankfurt-Hahn, dat aanvankelijk een militaire luchthaven was. Het was een charter van TUI met als bestemming Mallorca. Het bedrijf rust op twee belangrijke pijlers: zowel de passagiers- als de vrachtvluchten. De eerste landing van een passagierstoestel van luchtvaartmaatschappij Ryanair in april 1999 was historisch. Hiermee werd voor Duitsland een nieuw vliegtijdperk ingeluid, dat van de Low-Cost-vluchten. Tegenwoordig staat Frankfurt-Hahn synoniem voor de eerste en meest consequent geleide Low-Cost-luchthaven van Duitsland. In 2000 werd de nieuwe passagiersterminal in gebruik genomen en in 2002 werd voor de eerste keer de magische grens van 2 miljoen passagiers overschreden. Fraport AG behoorde tot de belangrijkste investeerders. Het wil namelijk het ook onder zijn beheer zijnde Frankfurt International Airport ontlasten door een deel van het verkeer in Hahn op te vangen. Om verwarring met het veel grotere vliegveld vlakbij Frankfurt te voorkomen gebruikt Frankfurt-Hahn de toevoeging ‘internationaal’ niet. De tweede passagiersterminal dateert van 2003. Hiermee is het mogelijk jaarlijks 5 miljoen passagiers te verwerken. Naast Fraport AG hebben sinds 2005 ook het land Rijnland-Pals en de deelstaat Hessen met ieder 17,5% een aandeel in het bedrijf Flughafen Frankfurt-Hahn GmbH.

Adres

Het officiële adres van Frankfurt-Hahn luidt: Gebäude 667, 55483 Hahn-Flughafen, Duitsland. Het telefoonnummer van de infobalie is +49 (0) 65 43 / 5 09-1 13 en dat voor vluchtinformatie: +49 (0) 65 43 / 5 09-2 00. Het algemene emailadres is info@hahn-airport.de en voor parkeerinformatie: parken@hanh-airport.de.

De website is beschikbaar in het Duits, Engels en Frans.

Foto’s van Frankfurt-Hahn Airport

Ligging van Frankfurt-Hahn Airport