Brussels Zaventem Airport

Brussels Airport is de grootste luchthaven van België, vanwaar u met ruim 75 maatschappijen meer dan 200 bestemmingen over de hele wereld kunt bereiken.

Brussels Airport is sinds 2006 de officiële naam van de grootste luchthaven van België. Meestal wordt het echter Luchthaven Zaventem genoemd, naar één van de gemeentes waar het in ligt, maar ook wel Luchthaven Brussel-Nationaal en Brussel-Nationale Luchthaven. Het vliegveld dat een eigen station heeft ligt circa 12 km van Brussel en ongeveer 170 km van Utrecht Centraal Station af. Het is met de trein vandaar in 5,5 uur bereikbaar, maar het is de bedoeling ook Thalysverbindingen naar het vliegveld in te voeren waardoor de reistijd kan verkorten. Jaarlijks maken meer dan 18 miljoen reizigers gebruik van Brussels Airport. Voor het management zijn drie aspecten van groot belang, te weten klantgerichtheid, leiderschap en partnerschap, maar ook begrippen als Europees, efficiënt en hartelijk. Het vliegveld beschikt over twee pieren, drie start- en landingsbanen en sinds 2010 over twee vertekhallen. Een overzicht van de terminal kan u behulpzaam zijn bij het vinden wat u zoekt.

Maatschappijen en bestemmingen

Op Brussels Airport stijgen en landen ruim 75 luchtvaartmaatschappijen. Het grootste aantal bestemmingen wordt aangedaan door Brussels Airlines en de chartermaatschappij TUIfly BE. Deze laatste is de belangrijkste gebruikers van vertrekhal 2, waar ze ook een ticketbalie hebben. Verder treft u onder meer aan: United Airlines, SAS, Pegasus Airlines, Lufthansa,EasyJet en Corendon Airlines. U vindt de ticketbalies voor de lijnvluchten en low cost airlines in vertrekhal 1, de grootste van de twee. Abelag, Brussels Airlines, TUIfly BE gebruiken deze luchthaven als hoofdhub (overstappunt).

U kunt vanaf Brussels Airport naar bestemmingen over de hele wereld vliegen. Het aantal rechtstreekse lijn- en charterbestemmingen is afhankelijk van het seizoen, maar kan in de zomer ruim meer dan 200 bedragen. Voor Schengenvluchten en vertrek naar Afrika wordt de grootste en modernste pier gebruikt, pier A. Pier B, die uit twee verdiepingen bestaat is bedoeld voor bestemmingen buiten het Schengengebied; de boventste etage voor vertrekkende en de onderste voor arriverende passagiers.

Parkeren

U kunt vanaf de Brusselse autoring de luchthaven eenvoudig bereiken. Het vliegveld beschikt over 12.000 parkeerplaatsen waarvan bijna 11.000 op loopafstand van de terminal. Bij de twee afstandsparkings is een gratis shuttledienst voorhanden. Naast mogelijkheden voor kort en lang parkeren kunt u ook gebruik maken van onder meer vipparkings en extra beveiligde plaatsen. In totaal kunt u kiezen uit negen opties. Hier vindt u een overzicht van de kenmerken en de tarieven. Voor enkele parkeermogelijkheden is vooraf reserveren mogelijk. In vrijwel alle parkings bevinden zich dicht bij de uitgangen plaatsen voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Bovendien kunt u als haler/brenger van een reiziger met beperkte mobiliteit kort parkeren op een speciale plaats bij de ingang van de vertrekhal. De auto moet daartoe echter wel een gehandicaptenkaart hebben. U kunt bij alle ticketautomaten betalen met de meest gangbare creditcards en voor de zeven parkings die direct bij de luchthaven liggen is het tevens mogelijk met contant geld te betalen.

Wilt u voordelig parkeren in de nabije omgeving van het vliegveld? Kijk dan eens naar:

Faciliteiten

 • Vier autoverhuurbedrijven zijn op de luchthaven vertegenwoordigd. Zij zijn te vinden in de aankomsthal. Als u een auto wilt terugbrengen kunt u de bewegwijzering volgen. De procedure voor het inleveren neemt circa 10 minuten in beslag.
 • De informatiebalie van de luchthaven is geopend van 6.00 tot 21.00 uur en bevindt zich in de aankomsthal.
 • De restaurants en bars zijn voornamelijk te vinden op pier A. Het aantal restaurants is betrekkelijk beperkt: drie selfservice restaurants, waarvan één in pier B, een pizzarestaurant en een luxueus visrestaurant. Verder treft u onder meer aan een wijn- en tapasbar, een bar met Belgisch bier en diverse plaatsen waar u drankjes en snacks voor in het vliegtuig kunt kopen.
 • Brussels Airport biedt op pier A ruime (taxfree) shoppingmogelijkheden. U kunt kiezen uit onder meer alcohol en tabakswaren, typisch Brusselse producten, mode, lekkernijen, lederwaren, sieraden en parfums.
 • Over het gehele Brussels Airport verspreid zijn in totaal acht euro-geldautomaten geplaatst. Voor het wisselen van geld en Travellers Cheques kunt u bij de wisselkantoren Travelex terecht die u kunt vinden in de vertrekhal en in de aankomsthal, bij de bagage-afhaalpunten, in zowel pier A als B. Op vertrekniveau zijn zij vanaf 6.00 uur geopend tot 21.00 uur en op aankomstniveau sluiten zij een uur later.
 • Voor het vervoeren van uw bagage kunt u gebruikmaken van trolleys en op niveau nul - busstation zijn bagagekluizen waar u uw koffers langere tijd kwijt kunt. U kunt alleen met munten betalen, maar ter plekke kunt u in een automaat uw papiergeld wisselen. Als u in de transitzone slechts korte tijd verlost wilt zijn van uw bagage kunt u kiezen voor kleine kluisjes. Deze kunt u vinden in het winkelcentrum van pier A, op niveau nul en één. Ook hier zijn wisselautomaten.
 • De gehele luchthaven is prima toegankelijk voor mindervaliden. Alle faciliteiten voor hen staan in de terminal duidelijk aangegeven. Niet alleen is het mogelijk gratis een rolstoel te lenen, maar men kan ook assistentie krijgen voor verplaatsingen op het vliegveld. Als u hulp wilt hebben van deze Axxicom Airport Caddy moet u dit uiterlijk 48 uur tevoren aangeven. Ook moet u doorgeven als u uw eigen rolstoel wilt meenemen. Een assistentiehond is welkom in de terminal zolang u dat, liefst tevoren, aangeeft.
 • Naast diverse voorzieningen voor het verschonen van uw baby die over de hele luchthaven verspreid liggen, kunt u voor het opwarmen van babyvoeding terecht bij alle luchthavenrestaurants.
 • Op het vliegveld zelf bevindt zich één hotel, het Sheraton, direct tegenover de terminal. Als u liever een ander hotel in de buurt heeft, kunt u kiezen uit 17 mogelijkheden in diverse prijscategorieën. Zij stellen vrijwel allemaal een gratis shuttledienst ter beschikking.
 • U vindt op Brussels Airport naast eerder genoemde faciliteiten onder meer, (betaald) draadloos internet en de mogelijkheid pc’s te gebruiken, faxmogelijkheden, een kapper, een apotheek, een postpunt, eigen gebeds- en meditatieruimtes voor verschillende religies, een mortuarium en onthaalfaciliteiten. Roken is slechts mogelijk in twee speciale zones die aan het einde van pier A liggen bij de Afrikavluchten en in de buurt van gate 30 in pier B.
 • U kunt met een gezelschap tot 600 personen terecht op Brussels Airport voor het houden van vergaderingen of evenementen. In het Regus Skyport Meeting Center zijn 10 vergaderzalen voor 2 tot 80 personen en ook het Sheraton Brussels Airport Hotel biedt mogelijkheden op dit punt. Iedere zaal is voorzien van moderne presentatietechnieken. De catering en faciliteiten kunnen volledig op u worden afgestemd.

Achtergrond

Met enkele voorlopers op andere plaatsen rond Brussel die al dateren uit 1910, was het uiteindelijk in 1958 dat onder invloed van de Wereldtentoostelling in Brussel de burgervluchten definitief verhuisden naar Zaventem, de huidige locatie. Sindsdien hebben onder andere vanwege de groei diverse aanpassingen en vernieuwingen plaatsgevonden. Na het stoppen van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena en de aanslagen in New York, beide in 2001, liepen de aantallen passagiers terug. Inmiddels zijn die weer in de lift en vrijwel op het niveau van 2001. Op het moment wordt flink geïnvesteerd in onder andere een verlenging van pier A, die pier A west gaat heten en 20 gates zal bevatten. Naar verwachting is deze uitbreiding voor vluchten naar niet-Schengenlanden in 2016 klaar. De huidige tunnel tussen pier A en het hoofdgebouw wordt in 2014 vervangen door een bovengrondse verbindingsmogelijkheid, waardoor het gebruik van roltrappen en liften sterk kan verminderen. In dit nieuwe verbindingsgebouw zijn een commerciële zone en een verbeterde veiligheidscontrole gepland. De onderneming Brussels Airport Company is een NV die voor 75% in handen is van privé-investeerders en voor de rest berust bij de Belgische staat. Het management stelt zich ten doel om tenminste tot de beste luchthavenbedrijven van Europa te gaan behoren. Zij zien de luchthaven als een intermodaal kruispunt dat de hoofdstad van Europa verbindt met de rest van de wereld.

Adres

Het Belgische Brussels Airport is op de meeste GPS-systemen te vinden als luchthaven. Mocht dit niet lukken, dan kunt u als (bezoek)adres kruispunt A201/Vilvoordelaan te 1930 Zaventem gebruiken. Het vliegveld is tussen 7.00 en 22.00 uur dagelijks telefonisch bereikbaar onder nummer +32 (0)27537753 of, vanuit België onder nummer 0900/70000 (50 eurocent per minuut).

De luchthaven heeft een Nederlandstalige website. U vindt daarop naast alle vlucht-, bereikbaarheids- en parkeerinformatie ook onder meer de procedures voor vertrek en een overzicht van de aanwezige faciliteiten.

Foto’s van Brussels Zaventem Airport

Populaire accommodaties vanaf Brussels Zaventem Airport

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Brussels Zaventem Airport

Ligging van Brussels Zaventem Airport