Groningen Eelde Airport

Het kleinschalige Groningen Airport Eelde dat door Zoover de beste luchthaven van 2012 wordt genoemd, richt zich op uitbreiding en biedt onder meer de mogelijkheid te vliegen naar het Middellandse Zeegebied.

Groningen Airport Eelde wordt vanwege de ligging bij deze Drentse plaats ook wel vliegveld Eelde genoemd. U treft de luchthaven aan iets ten zuiden van de stad Groningen, een kleine 200 km van het centrum van de stad Utrecht af. Met het openbaar vervoer kunt u vanaf Utrecht Centraal Station in ruim 2,5 uur op dit noordelijke vliegveld zijn. Groningen Airport Eelde ambieert de luchthaven te zijn waarvoor vakantiegangers en zakenmensen uit het noorden als eerste kiezen. Zij trachten dat te bereiken door een hoogwaardig aanbod van faciliteiten en een marktgerichte benadering. Groningen Airport Eelde is door Zoover beoordeeld als beste luchthaven 2012.

Met name voor mensen uit de drie noordelijke provincies, maar ook voor degenen die in Overijssel, Flevoland, Gelderland en het grensgebied bij Duitsland wonen, vormen de nabijheid en goede bereikbaarheid aantrekkelijke punten. Andere aspecten die reizigers kunnen aanspreken zijn de gunstige vertrektijden en de vlotte incheckprocedures in vergelijking met Schiphol.

Maatschappijen en bestemmingen

Op Groningen Airport Eelde kunt u de volgende luchtvaartmaatschappijen aantreffen: Transavia, Ryanair, TUIfly, Corendon Airlines, Vueling en BMI Regional.

In de zomer kunt u vanaf dit vliegveld rechtstreeks naar 16 Europese bestemmingen en in de winter naar vijf. De vluchten gaan vooral naar plaatsen rond de Middellandse Zee, maar ook naar Aberdeen, Algarve, Tenerife, Gran Canaria, Milaan, Salzburg en Innsbruck.

Parkeren

De parkeerterreinen van Groningen Airport Eelde liggen op maximaal vijf minuten loopafstand van het luchthavengebouw. U hebt keuze uit de terreinen P1 en P2 voor kort parkeren, direct voor de terminal en op P4 kunt u langer dan één dag staan. Als u van P4 gebruik maakt kunt u het beste uw medereizigers en bagage eerst afzetten. Aangezien het aantal parkeerplaatsen ruim voldoende is, hoeft u van tevoren niet te reserveren. Ook al wordt P4 ’s avonds afgesloten, het parkeren blijft voor eigen risico. Voor personen met een invalidenparkeerkaart zijn speciale plaatsen gereserveerd op P1. Bij alle parkeerterreinen en voor het restaurant zijn betaalautomaten waar u cash of met een chipknip en creditcard kunt betalen, terwijl u voor het restaurant en bij P4 bovendien met een pinpas terecht kunt. De tarieven kunt u vinden op de website van Groningen Airport Eelde.

Faciliteiten

  • Voor het huren van een auto kunt u vooraf terecht bij Hertz Autoverhuur Groningen.
  • Reisbureau Airport Eelde doet tevens dienst als informatiebalie.
  • De terminal is op alle punten aangepast aan mindervaliden. Het is van belang dat u een wens tot assistentie uiterlijk 48 uur voor uw vlucht kenbaar maakt. Eenmaal op de luchthaven zelf kunt u zich melden bij de incheckbalie, de informatiebalie van Groundservice Groningen Airport of via de intercom bij de betaalautomaat van P1. U kunt zonodig gebruik maken van rolstoelen van de luchthaven.
  • Reizigers, halers, brengers en bezoekers kunnen in koffiecorner & restaurant Weelde met zijn goede service en prima productaanbod niet alleen terecht voor een maaltijd of iets te drinken, maar ook voor een mooi uitzicht op de start- en landingsbanen. Het restaurant is dagelijks geopend tussen 10.00 en 18.00 uur.
  • De Airportshop geeft u de gelegenheid onder meer tabaks- en drogisterij-artikelen, kranten en tijdschriften te kopen. Als u naar bijvoorbeeld Turkije vliegt kunt u daarbij profiteren van de belastingvrije tarieven. Dit laatste is echter alleen mogelijk voordat de paspoortcontrole heeft plaatsgevonden.
  • Het vliegveld biedt onder meer de volgende faciliteiten: bagageservice (geen kluisjes), een babyroom, speelmogelijkheden voor kinderen, een taxistandplaats en gratis draadloos internet. Daarnaast treft u voor de terminal een oplaadpunt voor elektrisch rijden aan dat door iedereen gratis te gebruiken is.
  • U kunt op het vliegveld ruimte huren voor vergaderingen en evenementen.

Achtergrond

Groningen Airport Eelde is in 1931 officieel geopend en sinds 2001 in handen van de aandeelhouders de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo. Tot nog toe kon dit vliegveld de jaarlijkse boeken onmogelijk met winst afsluiten, maar het verlies daalt de laatste jaren. Naar verwachting zal het vanaf 2017 mogelijk zijn om minimaal quitte te draaien. Op het moment beschikt de internationale luchthaven over zes incheckbalies, één aankomsthal en twee vertrekhallen. Eén van de twee landingsbanen wordt verlengd en zodoende geschikt gemaakt voor grotere vliegtuigen. Na een passagiersdaling van enkele jaren zit de luchthaven nu weer in de lift, onder andere door de komst van Ryanair; in 2011 werden ruim 50.000 passagiers vervoerd. Op het programma staan een forse uitbreiding van het aantal charter- en lijnvluchten en de toevoeging van low cost lijnvluchten. Deze luchthaven heeft het voortouw genomen in de oprichting van Green Sustainable Airports (GSA) die zich ten doel stellen duurzame initiatieven te ontwikkelen.

Adres

De terminal van Groningen Airport Eelde bevindt zich op Machlaan 14a in Eelde en de informatiebalie is gedurende beperkte openingstijden telefonisch bereikbaar onder nummer 050-3080850.

De luchthaven heeft een overzichtelijke website met daarop onder meer alle vlucht-, contact- en bereikbaarheidsinformatie en de procedures voor vertrek.

Foto’s van Groningen Eelde Airport

Populaire accommodaties vanaf Groningen Eelde Airport

Club Paradiso
Alanya
Bekijk
Sol Barbacan Residence
Gran Canaria
Bekijk
Fame Residence Kemer
Kemer
Bekijk

Bekijk alle aanbiedingen vanaf Groningen Eelde Airport

Ligging van Groningen Eelde Airport