7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door u eventueel tijdig te laten vaccineren, de juiste middelen mee te nemen en gedragsadviezen op te volgen. In een aantal gevallen is het raadzaam dat u een medisch dossier bij u hebt, mocht u onverhoopt een arts of medicijnen nodig hebben.

Voorbereiding

Voor een vakantie naar bijvoorbeeld Spanje of Griekenland hoeft u zich vooraf niet te bekommeren om vaccinaties. Als u exotischer oorden gaat bezoeken kan het zijn dat deze wenselijk of zelfs verplicht zijn. Sommige inentingen zijn levenslang werkzaam en andere bieden een beperkte beschermingsduur. De meeste mensen beschikken over een inentingsboekje met hun persoonlijke gegevens ten aanzien van toegediende vaccinaties en de werkingsduur. Via het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, (het LCR) kunt u achterhalen wat voor uw reis van toepassing is. Stelt u zich daarvan meteen na het boeken van uw reis op de hoogte aangezien sommige vaccinaties een aantal keren moeten worden herhaald voor uw vertrek, ofwel een minimale periode voor aanvang van de reis moeten worden toegediend. Niet alleen uw bestemming, maar ook onder andere de duur van uw reis zijn bepalend voor het inentingsadvies. Daarnaast spelen nog persoonlijke zaken als medische geschiedenis en eventuele zwangerschap een rol. Het is verstandig om bijtijds een afspraak te maken met uw huisarts of een vaccinatiebureau en u persoonlijk te laten voorlichten. Op de website van het LCR staan de adressen van alle bureaus in Nederland. Diverse aanvullende verzekeringen vergoeden vaccinaties en malariapreventie, soms echter alleen bij specifieke behandelaars.

Zeker als u van plan bent een lange tijd weg te zijn en u normaal gesproken niet regelmatig de tandarts bezoekt is het raadzaam om enige weken voor uw vertrek bij een tandarts uw gebit te laten controleren en eventuele problemen die kunnen gaan opspelen te laten behandelen.

Als u ziek wordt in het buitenland zal een deel van de kosten mogelijk vergoed worden door uw zorgverzekering. Controleert u tijdig of het voor u verstandig is voor eventuele gezondheidsproblemen op reis en voor repatriëring aanvullend een reisverzekering af te sluiten.

Medisch dossier en medicijnen

Mocht u onder behandeling zijn van een specialist, chronisch patiënt en/of afhankelijk zijn van medicijnen, dan is het raadzaam om een medisch dossier mee te nemen. Dat geldt ook voor personen met bepaalde allergieën of bijvoorbeeld een pacemaker of donororgaan. Op gezondheid.plusonline vindt u acht verschillende mogelijkheden voor zo’n dossier. U kunt daarbij denken aan een eigen gemaakt kaartje, een geneesmiddelenpaspoort, een SOS Talisman, een Witte Kruis Alarmpenning of een speciale USB-stick. Vanzelfsprekend bevat een dergelijk dossier ook de namen en bereikbaarheidsgegevens van uw specialisten/therapeuten. Aangeraden wordt een eventueel donorcodicil en/of euthanasiepaspoort ook op reis mee te nemen.

Houdt u rekening met de duur van uw vakantie en haal tijdig bij uw huisarts een recept voor ruim voldoende medicijnen. Verdeel deze over uw bagage om te voorkomen dat u in geval van verlies of diefstal direct zonder komt te zitten. Neemt u bovendien in uw handbagage meer dan genoeg mee om niet in de problemen te komen als uw koffer vertraagd is. Zorgt u bovendien voor een doktersrecept of voor potjes/flesjes waarop duidelijk is dat de medicijnen voor u zijn. Dit in verband met de veiligheidsnormen bij de luchthaven waarop voor medicijnen uitzonderingen gelden.

Als uw vakantielocatie in een andere tijdzone valt en u normaalgesproken uw medicijnen stipt op tijd moet innemen, vraagt u dan uw huisarts hoe u met deze tijdsomschakeling moet omgaan.

Huisdieren

Ook voor huisdieren gelden regels ten aanzien van de gezondheid. Als bijvoorbeeld uw kat, hond of fret mee op reis gaat moet deze zijn ingeënt tegen hondsdolheid. Voor overige dieren is over het algemeen een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring voldoende. Bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat kunt u nadere informatie over dit onderwerp krijgen. Wacht u niet tot het laatst met het regelen van deze zaken.

Denkt u eraan om eventuele medicijnen die uw huisdier nodig heeft mee te nemen en stelt u zich zo nodig op de hoogte van de mogelijkheid ter plekke diëetvoer te kopen.

Reisapotheek

Het is verstandig om bij het samenstellen van uw reisapotheek niet alleen uw reguliere medicijnen mee te nemen, maar ook rekening te houden met de volgende zaken. In zijn algemeenheid geldt dat onder meer het andere klimaat en de andere leef- en eetgewoonten u qua gezondheid mogelijk (tijdelijk) uit uw gewone doen brengen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot diarree of juist verstopping, misselijkheid of hoofdpijn. In sommige gevallen zult u na eventueel braken uw medicijnen nog een keer moeten slikken. Denkt u daaraan bij het vaststellen van de hoeveelheid die u meeneemt.

Vergeet als u die nodig hebt niet uw eventuele contactlenzen en -vloeistoffen, bril, lees-, zonne-en reservebril/-lenzen mee te nemen. Ook is het handig om wat (verband)middelen tegen kleine ongemakken paraat te hebben zoals pleisters, verband, een pincet en tabletten tegen koorts of pijn. Als u een lichte slaper bent, overweegt u dan oordoppen mee te nemen (ook handig in het vliegtuig).

Zelfs als u alles doet om voedselinfectie te voorkomen kan het zijn dat u door het andere water en voedsel last krijgt van reizigersdiarree. Als dat gebeurt en u geen koorts heeft of bloed in de ontlasting kunt u een middel als Loperamide of Immodium nemen. Dit is geen medicijn, maar stopt de stoelgang tijdelijk en is dus onder meer handig als u moet reizen. Zeker kinderen, zwangere vrouwen en ouderen lopen het risico op uitdroging ingeval van aanhoudende diarree. Verhindert u dat door bijvoorbeeld het middel ORS te gebruiken.

Op sommige bestemmingen zult u muggen en andere insecten aantreffen waarvan u last kunt hebben. Enkele kunnen ziektes overbrengen zoals malaria, maar in veel gevallen zijn hun beten slechts hinderlijk vanwege de jeuk; zorgt u voor een middel dat de jeuk verzacht. Om te voorkomen dat u gestoken wordt is het aan te raden om een insectenwerend middel met DEET te gebruiken. Op de Caribische eilanden kunt u een product kopen met een sterkere werking. Naast het gebruik van DEET is het verstandig om in uw leefgewoontes rekening te houden met insecten. Als een teek zich aan u heeft vastgeklampt kunt u deze met een speciaal tekenpincet verwijderen.

Tijdens veel vakanties zult u baat hebben bij een goede (waterresistente) zonnebrandcrème. Het beste is als u voor uw lichaam en uw gezicht een apart middel gebruikt. Na blootstelling aan veel zon kan een aftersunproduct verkoeling bieden. Het is daarnaast belangrijk dat u zich houdt aan de regels voor veilig zonnen.

Denkt u aan uw gebruikelijke anticonceptiemiddelen en bescherming tegen SOA. In andere landen is het niet altijd mogelijk om betrouwbare, passende condooms te kopen. Beperkt u daarnaast het risico op via bloed overdraagbare ziektes door uw gedrag daarop af te stellen.

Leefgewoontes

Naast de middelen die u meeneemt om ziektes te voorkomen kunt u het risico op ongemakken verminderen door uw leefgewoontes aan te passen.

Een veel voorkomend probleem bij reizigers is voedselinfectie met als gevolg braken en diarree. Helaas kunnen ook veel ernstigere ziektes zoals tyfus en hepatitis A het gevolg zijn van besmet voedsel. Door een goede hygiëne kunt u deze problemen grotendeels voorkomen. Op de website van het LCR kunt u de belangrijkste regels vinden. Geadviseerd wordt onder andere om uw handen zeer regelmatig te wassen, in ieder geval na toiletgebruik en voordat u gaat koken en eten. Drinkt u geen water uit de kraan, poetst u ook uw tanden met mineraalwater en eet u geen (half)rauwe producten als vlees of groenten. Denkt u eraan alles goed te koelen en te verhitten.

Tijdens uw vakantie moet u in sommige landen bedacht zijn op het gevaar van een Legionella besmetting. De Stichting Veteranenziekte heeft een lijst opgesteld met tips voor reizigers om deze ziekte te voorkomen. Het probleem kan in koud- en warmwaterleidingen aanwezig zijn en kan ondervangen worden door leidingen voor het douchen goed door te spoelen en te zorgen dat er geen stoom ontstaat. Vermijdt u lange douchebeurten.

Het beste is om te voorkomen dat u door muggen gestoken wordt. Naast insektenwerende middelen op onbedekte lichaamsdelen is het, zeker in malariagebieden aan te raden om bedekkende kleding te dragen, dus bijvoorbeeld lange mouwen, sokken en een lange broek op het moment dat de dieren het meest actief zijn. De malariamuggen komen tevoorschijn tijdens de schemering, maar andere soorten steken vooral overdag. ’s Nachts kunt u slapen onder een (geïmpregneerd) muskietennet.

Niet alleen zonaanbidders moeten oppassen voor de schadelijke invloed van het zonlicht. Ongemerkt komen ook veel andere reizigers in aanraking met een vaak sterkere zon dan in Nederland. Dit kan niet alleen verbranding veroorzaken maar ook bijvoorbeeld uitdroging, een zonnesteek, zonne-allergie, huidveroudering en zelfs huidkanker. Alleen het - noodzakelijke - gebruik van zonnecrèmes biedt onvoldoende bescherming. Zorgt u ervoor dat u niet te lang aan de zon en aan de zonnewarmte bent blootgesteld. Zeker als er een verkoelend briesje waait ligt het gevaar op de loer.

Ook, of misschien wel juist op vakantie is het belangrijk om u te wapenen tegen ongewenste zwangerschap, SOA en via het bloed overdraagbare ziektes. Realiseert u zich dat gebruik van Norit tegen diarree de werking van sommige medicijnen en middelen als de anticonceptiepil sterk vermindert. Zeker wanneer u ook heeft gebraakt is het de vraag hoe goed de bescherming van de pil nog is. Anders dan in Nederland zijn goed passende, veilige condooms niet altijd (gemakkelijk) verkrijgbaar. Neemt u deze dus van huis mee. Als u met een ander dan uw vaste partner vrijt doet u dat vanzelfsprekend veilig. Vermijdt u het in contact komen met bloed door bijvoorbeeld injecties, infusen en bloedtransfusies evenals tandartsbezoek. Laat geen piercings en tatoeages aanbrengen en voorkom een ziekenhuisopname door geen onnodige risico’s te lopen in het verkeer en bijvoorbeeld bij het bedrijven van gevaarlijke sporten.

Als u tijdens uw vakantie boven de 2500 meter komt houdt u dan rekening met het verschijnsel hoogteziekte. Als u een aantal zaken in acht neemt kunt u de kans daarop verkleinen. Daaronder valt onder meer het langzaam stijgen, tijd voor acclimatisatie en het vermijden van alcohol en slaaptabletten. Onder sommige omstandigheden kunt u door uw huisarts een middel voorgeschreven krijgen dat het acclimatiseren vergemakkelijkt.

Weest u alert op zaken als rabiës en vogelgriep. Het beste is om het contact met honden, vleermuizen, apen en pluimvee zo veel mogelijk te vermijden en geen dierlijke producten mee te nemen. Let u bij het eten van kippenvlees op dat het goed gaar is. In sommige gevallen is het vooraf inenten tegen rabiës zinvol. Raadpleeg hiervoor de website van LCR.

Lees het volgende hoofdstuk: 8. Veiligheid

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.