10. Kleding

Het soort kleding dat u meeneemt hangt onder meer af van het type vakantie dat u gaat houden en van uw bestemming. Moeten het zomer- of winterkleren zijn, sportief of eerder netjes? Het is sowieso in elk geval handig om kleding voor verschillende situaties mee te nemen en daarvoor kunt u het volgende overzicht gebruiken.

Gewone kleding voor overdag

Het is goed om vooraf te weten of op uw vakantie-adres de mogelijkheid bestaat om uw kleren te (laten) wassen. Mede afhankelijk daarvan bepaalt u de hoeveelheid mee te nemen kleding. Vergeet u niet uw ondergoed, dus slips/shorts, hemden en beha’s. Neemt u gemakkelijk zittende en niet al te zeer kreukende kleding mee, afgestemd op het klimaat van uw bestemming. Over het algemeen is het in warme landen prettig om kleding van natuurlijke stoffen te dragen, zoals katoen, linnen, zijde of viscose. Staat u erbij stil of het zinnig is een (regen)jas mee te nemen. Om economisch met de beperkte ruimte om te springen is het praktisch als kleding met elkaar te combineren is.

Strandkleding

Vaak zult u op uw vakantie-adres al dan niet in zee kunnen zwemmen. Neemt u daarvoor badkleding mee, een strandtas en een zonnebril. Controleert u van tevoren of u ter plekke badhanddoeken kunt huren of dat u deze zelf moet meenemen.

Bijzondere kleding

Daarnaast zult u behoefte hebben aan bijzondere kleding, afhankelijk van de activiteiten die u gaat ondernemen. U kunt daarbij denken aan avondkleding en uitgaans-/nette kleding. Vergeet u niet dat het op sommige plekkenwaar het overdag erg warm is, ’s avonds flink kan afkoelen en dat u voor een dagtrip naar hoger gelegen gebieden en voor grotbezoek ook warmere kleding en misschien wel een sjaal nodig heeft. Als u van plan bent te gaan sporten, zoals skiën, golfen of tennissen houdt u daar bij het pakken van uw koffer natuurlijk ook rekening mee. In veel landen heeft men graag dat u bij bijvoorbeeld een bezoek aan een religieuze plaats, zoals een moskee, een kerk of een tempel gepaste kleding draagt. In veel gevallen betekent dat bedekte schouders en geen korte broeken.

Bescherming tegen de zon

Realiseert u zich dat als u bijvoorbeeld dichter bij de evenaar verblijft of hoger ten opzichte van zee, de zon heel wat meedogenlozer kan zijn dan in Nederland. Denkt u daarom aan een zonnehoed, -pet of -klep, maar ook aan dunne, bedekkende kleding tegen het verbranden.

Schoeisel

Zorgt u voor schoeisel met eventueel sokken waarmee u prettig kunt lopen, maar ook voor bijvoorbeeld strand-/badslippers. Als u echte wandelingen gaat maken zult u wat steviger stappers willen meenemen en denkt u ook aan een wat eleganter model of dansschoenen voor bijvoorbeeld het diner of een avondje uit.

Kinderkleding

Uiteraard neemt u ook voor uw kinderen geschikte kleding mee waarin ze lekker kunnen spelen en het niet te koud of te warm zullen hebben. Houdt u er rekening mee dat u wellicht iets minder zult (kunnen) wassen dan u thuis gewend bent en zorgt u dus voor met name voldoende onderkleding. Vergeet u vooral voor de kleinsten de hoofdbescherming tegen de zon niet.

Tassen

Completeer het geheel met een (geld)buidel, een handtas en/of een rugzakje, handig voor wandelingen.

Lees het volgende hoofdstuk: 11. Entertainment

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.