2. Geld
Van belang is dat u al uw geldzaken op orde heeft voordat u vertrekt. Stel vooraf vast welke valuta gelden voor uw bestemming. Beslis met wat voor middelen u tijdens uw vakantie gaat betalen en tref daarvoor zonodig voorbereidingen, maar denkt u ook aan een budgetplanning en het voldoen van openstaande rekeningen.
Qua geldzaken is reizen gemakkelijker geworden. Ten eerste omdat in veel Europese landen net als in Nederland de euro wordt gebruikt en ten tweede omdat het op steeds meer plaatsen in het buitenland mogelijk is om met mastercards of creditcards geld op te nemen. Een goede voorbereiding blijft echter essentieel.
Contant geld
Neemt u in ieder geval wat contact geld mee als u op reis gaat. Niet alleen voor de eerste benodigdheden gedurende een dag of twee op de plaats van bestemming, maar ook voor de heen- en terugreis in eigen land. Het is niet nodig en zelfs af te raden om al te veel cash bij u te dragen. Als u binnen de Eurozone blijft, volstaan euro’s en in de overige gevallen is het uiteraard praktisch om ook wat valuta van uw reisbestemming(en) mee te nemen (zie hiervoor het item Buitenlands geld).
Buitenlands geld
In een kleine 20 landen van Europa is de Euro het gangbare betaalmiddel, maar bijvoorbeeld Engeland, Zweden Tsjechië, Denemarken en Zweden hanteren een andere muntsoort. Dat geldt evenzeer voor alle landen buiten de Europese Unie. In sommige van die landen kunt u weliswaar betalen met de euro, maar dat gebeurt meestal tegen een voor u ongunstige koers. Stelt u zich ruimschoots voor uw vertrek op de hoogte van de valuta van het land of de landen waar u tijdens uw vakantie verblijft of doorheen reist. Bij de meeste banken kunt u buitenlands geld bestellen en na afloop van uw reis ook weer inwisselen tegen euro’s. Houdt u rekening met enige dagen levertijd.
Ook bij de 52 geldwisselkantoren, GWK Travelex in ons land kunt u uw euro’s wisselen tegen andere valuta. U vindt deze kantoren onder andere op Schiphol en Rotterdam Airport. Als u wilt kunt u ze vooraf bij het GWK online bestellen.
- U kunt ook meestal geld wisselen in het land van uw bestemming; veel grotere en luxe hotels bieden die service en ook direct bij aankomst op de plaatselijke luchthaven zijn meestal wisselfaciliteiten in de vorm van kantoortjes of mensen die op u afstappen. Past u op voor dergelijke personen, als ze al bonafide zijn, kan het zijn dat de koers die berekend wordt erg hoog is. Het is beter niet direct bij aankomst afhankelijk te zijn van het wisselen van geld.
- De koers van de verschillende munteenheden fluctueert en niet iedereen hanteert dezelfde koers. Met de koersconverter van de GWK kunt u een indicatie krijgen van de koers van dat moment.
- Aan het wisselen van geld zijn over het algemeen kosten verbonden.
Pinpas en creditcard
Tegenwoordig kunt u op heel veel bestemmingen terecht met de pinpas van uw bank en/of met een creditcard. Tevens voor het opnemen van geld, al dan niet euro’s. Voor de zekerheid kunt u vooraf navragen bij uw bank of dat ook voor uw bestemming geldt. Veel landen kennen inmiddels de ATM of ABM, een pinautomaat. Op de automaat kunt u aan de weergegeven vignetten van bijvoorbeeld Maestro2 zien of uw kaart geaccepteerd zal worden. De ATM’s waar u terecht kunt met internationale kaarten bieden ook altijd de mogelijkheid om de transactie in bijvoorbeeld het Engels uit te voeren. De diverse types ATM hanteren vaak net wat andere procedures, dus leest u de instructies in het beeldscherm goed. Vanzelfsprekend neemt u alle veiligheidsmaatregelen in acht die u in Nederland betracht bij het pinnen van geld. De hoeveelheid geld die u per ATM kan opnemen en de coupures kunnen verschillen. Ook het maximumbedrag is niet altijd hetzelfde als dat in Nederland. Vergeet u, als u op deze manier aan geld wilt komen, niet uw pinpas en pincode. Verifieer ruim voor uw vertrek voor uzelf of u de code nog weet, en vraag tijdig een nieuwe aan als u hem vergeten bent. Houdt u rekening met het feit dat de kosten van het gebruik van pinpassen en creditcards in het buitenland kunnen oplopen, zeker als u zich buiten de eurozone bevindt. Maar ook daarbinnen kost bijvoorbeeld geld opnemen met een creditkaart in veel gevallen minimaal 5 euro.
Ook kunt u in diverse landen bij sommige instanties niet alleen met uw creditcard betalen, maar ook met de pinpas van uw bank. Anders dan in Nederland hebt u voor het afrekenen met uw creditcard vaak de bijbehorende pincode nodig.
Als u verschillende pinpassen/creditcards meeneemt op reis kunt u er één dagelijks gebruiken en de overige in uw kluis bewaren (zie 1. Documenten). Op die manier spreidt u uw risico’s. Neemt u, bijvoorbeeld in uw mobiele telefoon, het nummer mee dat u moet bellen om (vanuit het buitenland) uw pas te kunnen blokkeren in geval van diefstal of verlies. Vraagt u direct na vaststellen daarvan de blokkade aan!
Internetbankieren
De mogelijkheid tot telebankieren via de computer kan van pas komen tijdens uw vakantie. Als u denkt daar eventueel gebruik van te maken (bijvoorbeeld om geld van uw spaarrekening naar uw rekening courant door te sluizen of betalingen te doen) neemt u dan de daarvoor benodigde zaken mee. De diverse banken hanteren verschillende methodes om veilig te bankieren per internet. Sommige hebben een digipas, ofwel reader en andere een TAN-lijst. Vergeet u deze niet en realiseert u zich dat de URL’s en gebruikersnamen op uw thuiscomputer wellicht standaard ingesteld staan, maar dat u die bij gebruik op een andere computer moet weten. Natuurlijk hebt u ook het wachtwoord om op de beveiligde website te komen paraat (op een veilige manier). Diegenen die voor een betalingstransactie een sms met een TANcode krijgen moeten uiteraard hun mobiele telefoon met dat nummer aan hebben staan. Het ontvangen van het sms-bericht is gratis en ook mogelijk in het buitenland. Als u niet op uw eigen laptop werkt, geeft u dan NOOIT aan dat de gebruikersnaam en/of het wachtwoord moet worden onthouden en sluit u voordat u de computer verlaat altijd de desbetreffende beveiligde website af.
Mobiel bankieren
Ondanks het feit dat sommige organisaties zoals de HCC (een grote computervereniging) hun twijfels hebben over de veiligheid van bankieren per mobiele telefoon, maken de laatste tijd steeds meer mensen hiervan gebruik. De meeste banken bieden de service van mobiel bankieren aan. Als u dat sowieso gewend bent, of normaal gesproken per computer bankiert en daartoe op vakantie geen mogelijkheid heeft, kunt u overwegen om deze vorm van geld overmaken en rekeningen inzien ook op uw bestemming te hanteren. De mobiele apps zijn in het buitenland ook gewoon bruikbaar, onder voorwaarde natuurlijk dat uw telefoon signaal ontvangt.
Budgetplanning
Op vakantie gaan kost geld. Allereerst is daar het moment van de boeking, waarin u vastlegt wat u gaat doen. Veelal gaat het om pakketreizen waarbij de vlucht (of andere wijze van transport) en de accommodatie zijn inbegrepen. Daarbij kunt u in een aantal gevallen kiezen voor een all-inclusive arrangement. Vanzelfsprekend heeft u van tevoren bepaald hoeveel geld u maximaal kwijt wilt zijn aan uw boeking en heeft u zorgvuldig bekeken via welke aanbieder u de beste deal kunt sluiten.
Daarmee is de budgetplanning voor uw vakantie echter nog niet volledig. Het is niet ongebruikelijk dat mensen op de bestemming zelf meer geld uitgeven dan zij van plan waren. Zeker wanneer u met vreemde valuta betaalt is het lastig om een idee te hebben van de hoogte van uw uitgaven. Kies een makkelijke omrekenformule waardoor u snel een indicatie krijgt wat iets in euro’s zou kosten. Als u voor een all-inclusive vakantie heeft gekozen wil dat in een beperkt aantal gevallen zeggen dat u ter plekke vrijwel geen aanvullende kosten heeft. In veel gevallen dekken ook de all-inclusive reizen niet alle kosten van bijvoorbeeld drankjes, excursies, gebruik van faciliteiten en dergelijke. Zeker als u niet van plan bent om gedurende uw hele vakantie op het resort te blijven, zult u geconfronteerd worden met aanvullende kosten. Om een enigszins reëel beeld te kunnen krijgen van te verwachte uitgaven is het handig om, bijvoorbeeld via internet, van tevoren te achterhalen hoe duur of goedkoop het land van uw bestemming is in vergelijking met Nederland en wat in uw accommodatie de kosten zijn van bijvoorbeeld maaltijden en drankjes (als deze niet al in uw reis zijn opgenomen). Het is verstandig om van tevoren te bepalen hoeveel geld u in totaal op uw bestemming wilt besteden, al helemaal indien u ergens op basis van alleen logies verblijft. U kunt dat totale bedrag dan over het aantal dagen verdelen en steeds bijhouden of u binnen uw eigen budget blijft. Ook kunt u globaal aangeven wat u standaard dagelijks denkt uit te geven aan zaken als eten en drinken en een apart potje reserveren voor bijzondere zaken als theaterbezoek, excursies, (water)sportcursussen, wellnessbehandelingen en niet te vergeten: souvenirs.
Western Union
Mocht u onverhoopt geld nodig hebben en dat om wat voor reden dan ook niet kunnen krijgen via een pinautomaat, dan kunt u bij een verblijf in meer dan 200 landen terugvallen op de mogelijkheid dat iemand geld naar u stuurt via Western Union. U hoeft voor deze service geen bank te hebben. Het geld kan bij een agentschap of via internetbankieren worden verzonden en is binnen enkele minuten na goedkeuring van deze transactie op de plaats van bestemming. Daar kunt u het meteen ophalen (tijdens openingstijden) door het tonen van uw identiteitsbewijs.
Het Royal Reisinformatie Dossier
Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.
1. Documenten
Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.
2. Geld
Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.
3. De reis
Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.
4. Bagage
Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.
5. Handbagage
Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.
6. Digitaal
Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.
7. Gezondheid
Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.
8. Veiligheid
Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.
9. Verzorging
Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.
10. Kleding
Neem kleding mee voor verschillende situaties.
11. Entertainment
Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.
12. Eten en drinken
Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.
13. Verzekeringen
Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.
14. Autorijden
Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.
15. Thuissituatie
Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.
16. Mindset
Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.