1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaart. Dit geldt zowel voor het bij u dragen van de documenten tijdens het reizen zelf als voor het opbergen daarvan tijdens het verblijf op uw bestemming. Bekijk hier een overzicht van de meest gangbare benodigde documenten, waarvan in ieder geval het paspoort/de ID-kaart, de reisbescheiden en het zorgverzekeringspasje moeten worden meegenomen voor elke deelnemer van uw reisgezelschap.

Paspoort

Tijdens uw verblijf in het buitenland moet u zich kunnen legitimeren. Bovendien behoort identificatie op de luchthaven tot de standaardprocedures en vragen accommodaties in sommige gevallen ook naar een identiteitsbewijs. Een rijbewijs wordt in het buitenland nooit als geldige identificatie aangemerkt! Voor een groot aantal landen in Europa geldt de Nederlandse identiteitskaart als geldig reisdocument. Als u reist naar de overige landen moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Controleert u van tevoren goed of het document lang genoeg geldig is. Voor reizen binnen Europa is dit tot en met de datum van uw thuiskomst. In een aantal gevallen buiten Europa echter moet uw paspoort ofwel nog 6 maanden geldig zijn na aankomst ofwel na vertrek. Als u moet verlengen, houdt u dan vooral in de vakantieperiode rekening met de duur van de procedure. U kunt uw identiteitsbewijzen bij de gemeente aanvragen ofwel verlengen. *Vanaf 26 juni 2012 moeten kinderen een eigen reisdocument hebben en kunnen ze niet meer in het paspoort van hun ouders worden bijgeschreven.

  • Sommige landen verlangen van hun bezoekers niet alleen een paspoort maar ook een visum. Op de website Visum.nl kunt u nagaan of een visum nodig is voor een reis naar het land van uw keuze. Ook kunt u daar informatie vinden met betrekking tot het aanvragen ervan.
  • Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit is het van belang om na te gaan welke regels voor u gelden en welke reisdocumenten u nodig heeft.
  • Op locatie kan het handig/veilig zijn om uw originele documenten in uw accommodatie te laten en slechts een kopie daarvan bij u te dragen. Het is ook goed om ergens te noteren wat uw paspoortnummer/ID-kaart nummer is.

Reisbescheiden

Uw reisbescheiden kunnen onder andere bestaan uit uw vliegticket(s), hotelvoucher(s), transportvoucher(s), cruisevoucher(s) en algemene informatie. Daarnaast vallen onder meer ook uw verzekeringspapieren/-pasjes, eventueel donor- en euthanasiepaspoort en bloedgroepkaart onder uw reisbescheiden. Deze worden hieronder nader besproken. Uw vliegticket kan zowel een papieren ticket als een uitgeprint E-ticket zijn. Uw reisbescheiden zijn nodig om ter plekke aan te tonen (soms in combinatie met uw identificatie) dat u recht heeft op de vermelde service.

Rijbewijs

Als u van plan bent in het buitenland een (huur)auto of ander motorvoertuig te gaan besturen volstaat binnen de Europese Unie het Nederlandse (geldige) rijbewijs. In veel andere landen is een internationaal rijbewijs vereist. Ook verhuurbedrijven kunnen daarnaar vragen. U kunt het, ook als niet-lid, bij de ANWB aanschaffen voor Euro 15,95. Het is niet telefonisch of online aan te vragen en is één jaar geldig vanaf de dag van uitgifte. Realiseert u zich dat dit internationale rijbewijs alleen geldig is in combinatie met uw Nederlandse rijbewijs, dat u dus ook bij u zult moeten dragen.

Zorgverzekeringspasje

Het is van belang uw zorgverzekeringspasje mee te nemen en ook, als dat daarop niet vermeld staat, de telefonische en/of e-mailgegevens die u moet gebruiken als u vanuit het buitenland contact wilt opnemen met uw verzekering.

Lijst met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen

Het is verstandig om het telefoonnummer en e-mailadres van uw accommodatie bij u te hebben, evenals het adres. Zet u daarnaast ook het telefoonnummer en e-mailadres op de lijst van uw reisorganisatie en uw reisverzekerings- en zorgkostenmaatschappij. Als u een tussenpersoon heeft die uw verzekeringen regelt is het praktisch om ook daarvan deze data paraat te hebben. Vergeet u ook de gegevens niet van mensen die voor uw huis zorgen en van familie/vrienden/kennissen die u tijdens uw vakantie (eventueel) wilt kunnen bereiken. Voor sommige mensen kan het zinvol zijn om voor de zekerheid het telefoonnummer/e-mailadres van een eventuele specialist of therapeut mee te nemen.

Medisch dossier

Mocht u onder behandeling zijn van een specialist, chronisch patiënt en/of afhankelijk zijn van medicijnen, dan is het raadzaam om een medisch dossier mee te nemen. Op gezondheid.plusonline vindt u acht verschillende mogelijkheden voor zo’n dossier. U kunt daarbij denken aan een eigen gemaakt kaartje, een geneesmiddelenpaspoort, een SOS Talisman, een Witte Kruis Alarmpenning of een speciale USB-stick. Vanzelfsprekend bevat een dergelijk dossier ook de namen en bereikbaarheidsgegevens van uw eventuele specialisten/therapeuten. Aangeraden wordt een eventueel donorcodicil en/of een euthanasiepaspoort ook op reis mee te nemen.

Documenten voor activiteiten

Voor het beoefenen van sommige activiteiten is het hebben van een brevet of vergunning vereist. U kunt hierbij denken aan een visvergunning, een golfbewijs, maar ook aan een vlieg- en duikbrevet. In het laatste geval is het tevens van belang het desbetreffende logboek bij u te hebben.

Opbergplaats voor de belangrijke documenten

Het is vanzelfsprekend van belang dat u uw waardevolle documenten op een veilige plaats bewaart. Stopt u ze tijdens de reis vooral niet in uw ruimbagage, maar draagt u ze bij u in uw handbagage. Dat kan in uw tas/buidel of portefeuille, of in daarvoor bedoelde tasjes die u om uw hals kunt hangen. Er zijn verhalen bekend van mensen die tijdens hun slaap in een bus of trein van hun rugzak/tas zijn bestolen, dus het is goed als u zich dat realiseert en de kans op diefstal van uw documenten zo klein mogelijk maakt. Als u op uw bestemming bent, is een kluis in uw accommodatie de meest aangewezen en veilige plaats.

Lees het volgende hoofdstuk: 2. Geld

Het Royal Reisinformatie Dossier

Wilt u het meeste plezier aan uw vakantie beleven en dus niet voor verrassingen komen te staan omdat u iets vergeten bent? De reisinformatie van Royal kan u behulpzaam zijn bij een goede voorbereiding.

1. Documenten

Van belang is dat u de meest essentiële documenten tijdig op orde heeft en dat u ze veilig bewaard.

2. Geld

Van belang is dat u voor vertrek al uw geldzaken op orde heeft, dat u weet hoe u op locatie voornamelijk wilt betalen en welke muntsoort daar geldt.

3. De reis

Bij de reis van huis naar uw accommodatie komt heel wat kijken, zoals lokaal transport, diverse incheckmethodes en de procedures op de luchthaven.

4. Bagage

Zorgt u voor een functionele, veilige koffer en houdt u bij het pakken rekening met de voorschriften.

5. Handbagage

Houdt u bij het samenstellen van uw handbagage rekening met de regelgeving en denkt u bovendien aan zaken die u onderweg nodig heeft of die de reis voor u aangenamer maken.

6. Digitaal

Benut op vakantie de digitale mogelijkheden, maar houdt daarbij rekening met de internationale bel- en internetkosten en vergeet de randapparatuur, inlogcodes en verzekering niet.

7. Gezondheid

Zorg dat u op vakantie gezond blijft door de geldende adviezen op te volgen en de juiste middelen mee te nemen, vergeet daarbij uw huisdieren niet.

8. Veiligheid

Zorg dat u tijdens uw vakantie niet hoeft te vrezen voor uw gezondheid of spullen door het nemen van maatregelen en het aanpassen van uw gedrag.

9. Verzorging

Benut de mogelijkheden van het economisch inpakken van uw verzorgingsspullen.

10. Kleding

Neem kleding mee voor verschillende situaties.

11. Entertainment

Als u voldoende entertainment meeneemt en vooraf de mogelijkheden op locatie bestudeert kunt u optimaal genieten van alle vakantiemogelijkheden.

12. Eten en drinken

Let u in het buitenland bij het bereiden van maaltijden en uit eten gaan op de hygiëne en neemt u slechts goed houdbare producten van huis mee die ter plekke niet verkrijgbaar zijn.

13. Verzekeringen

Ga tijdig na welke risico’s u op reis loopt, waarvoor u al verzekerd bent en welke verzekeringen met hun specifieke dekkingen u aanvullend wilt afsluiten.

14. Autorijden

Stel u tijdig op de hoogte van de verkeersregels die gelden in het land van bestemming (en onderweg) en zorg dat u de verplichte artikelen mee heeft.

15. Thuissituatie

Zorg dat u thuis alles goed georganiseerd achterlaat als u op vakantie gaat.

16. Mindset

Besef wat het inhoudt om gast in een ander land te zijn en stel een programma samen om het optimale uit uw vakantie te halen.